Noile condiții de intrare în România și pentru cine se impune carantină. Raed Arafat: Lista este diferențiată pe verde, galben și roșu / Florin Cîțu: Cine vine din zona verde nu mai are nevoie de nimic (VIDEO, DOCUMENT)

Noile condiții de intrare în România și pentru cine se impune carantină. Raed Arafat: Lista este diferențiată pe verde, galben și roșu / Florin Cîțu: Cine vine din zona verde nu mai are nevoie de nimic (VIDEO, DOCUMENT)
sursa foto: pixabay

Premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, au prezentat vineri seară noile condiții pentru intrarea în România. Lista statelor cu risc epidemiologiceste diferențiată pe culori, iar persoanele care vin din zona roșie vor intra în carantină dacă nu sunt vaccinate anti-COVID-19, cele din zona galbenă fie vor intra în carantină, fie vor prezenta un certificat de vaccinare sau un test negativ efectuat în ultimele 72de ore. Vestea bună, a precizat premierul, este că oamenii care sosesc din zona verde nu au nevoie de niciun document pentru a evita carantina.

Declarațiile au fost făcute la capătul ședinței de Guvern de vineri, când Executivul de la Palatul Victoria a adoptat Hotărârea care marchează debutul revenirii la normalitate, prin relaxarea mai multor restricții, precum obligativitatea de a purta mască în aer liber, cu excepția spațiilor deschise aglomerate, și carantina de noapte.

Raed Arafat și Florin Cîțu, despre noile condiții de intrare în România. Pentru cine se impune carantină

„Este diferențiată pe coduri. Dacă ați observat, lista este diferențiată pe verde, galben și roșu, exact după incidențele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru, după consultarea și cu domnul prim-ministru, și cu colegii de la INSP, este ca să nu intre brusc țări care ne depășesc cu foarte puțin. Dacă este în zona codului galben, nu intră în carantină dacă persoana este vaccinată sau prezintă un test PCR din ultimele 72 de ore, nu mai intră în carantină. Dacă este în zona roșie, atunci fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină, deci acolo testul nu mai scutește de carantină. Asta este diferența între zona roșie și zona galbenă”, a declarat șeful DSU.

Persoanele venite în România din zona verde nu vor intra în carantină.

„Cine vine din zona verde în România, turiștii care vin în România din zona verde, nu mai are nevoie de nimic, deci asta este vestea cea bună”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă în cazul carantinei este vorba despre 10 sau 14 zile, Raed Arafat a explicat: „Este de 14 zile și rămâne valabilă și prevederea că, dacă face test la a 8-a zi, poate să iasă la a 10-a zi”.