Angel Tîlvăr (PSD) a ajuns ministru al Apărării, deși nu a avut nicio tangență cu acest domeniu de când e în politică. Tîlvăr e acum la al cincilea mandat de parlamentar. Mai mult, el e fiul unui fost colonel de Securitate.
„Spre deosebire de statele central-europene, în România nu există încă studii care să demonstreze în ce măsură cei proveniți din familiile angrenate în susținerea la vârf a sistemului ceaușist au avut un culoar asigurat spre politica și afacerile tranziției”, scrie Sabina Fati, într-un articol pentru Detsche Welle.
După demisia lui Vasile Dîncu, România a rămas fără ministru al Apărării în plin război la graniță. Pentru a depăși această situație, PSD a venit cu un înlocuitor în persoana lui Angel Tîlvăr, propunere agreată rapid de președintele Klaus Iohannis. Ceremonia de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni s-a desfășurat pe repede-înainte.
Puțină lume îl cunoaște pe Angel Tîlvăr, lucru deloc de condamnat căci, deși acesta e deja la al cincilea (!) mandat de parlamentar, până acum nu s-a remarcat cu absolut nimic, nici prin vorbe, care au fost extrem de puține, nici prin fapte, care au fost și mai puține.
În schimb, în raport cu ”elita conducătoare”, Tîlvăr a făcut exact ce trebuia pentru a ajunge în această poziție: a fost loial șefului de partid și, la fel ca mulți alți politicieni, a susținut o teză de doctorat și a frecventat cursurile Academiei SRI.
De precizat că Angel Tâlvăr este fiul unui fost colonel de Securitate. Până acum, în România nu s-au făcut studii care să demonstreze în ce măsură cei ai căror rude au fost în vârful sistemului ceaușist au fost avantajați de acest fapt în cariera lor politică, scrie Sabina Fati într-un articol pentru Deutsche Welle.
Important în cazul lui Tîlvăr este și că, deși a ajuns ministru al Apărării, până acum nu s-a preocupat de război, achiziții sau de nevoile armatei și nici nu s-a îngrijorat public de Rusia.
Despre Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării, Sabina Fati scrie că „până acum nu s-a îngrijorat public de Rusia, nu s-a preocupat de război, achiziții, de nevoile armatei sau de capacitățile de care ar avea nevoie țara pentru a face față unui eventual atac. Nu a fost membru în comisiile parlamentare de Apărare și nu s-a ocupat deloc de subiectele care au legătură cu domeniul”.
Jurnalista crede că probabil absența retoricii la Tîlvăr va fi bine văzută, mai ales că el nu e învățat să vorbească în public, iar predecesorul său s-a remarcat tocmai prin gafele în comunicare.
Tîlvăr nu s-a remarcat prin discurs, dar nici prin fapte. În cei aproape 25 de ani de când ocupă funcții publice, el nu s-a preocupat de niciun subiect predilect. În schimb, a avut calitatea de a fi foarte fidel liderului de partid.
Până la 40 de ani, Angel Tîlvăr a fost profesor de engleză, dar apoi, ca mulți alți politicieni, a început cu renumitul Colegiu de Apărare, a continuat cu Academia Națională de Informații, care funcționează pe lângă SRI, și cu Institutul Diplomatic Român.
Bineînțeles, și Tîlvăr are doctorat, teza lui fiind completată, editată și tehnoredactată de una dintre angajatele Muzeului Vrancei. De altfel, chiar aceasta le-a spus procurorilor că a lucrat la teza lui Tîlvăr vreme de trei ani.
În recenta sa conferință, Angel Tîlvăr nu a vorbit despre prioritățile sale la minister. În schimb, a părut deranjat când a fost întrebat de tatăl său, care în perioada regimului Ceaușescu a fost șeful Contrainformațiilor pe județul Vrancea.
„Mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să conteze mai puțin decât munca fiecăruia”, a spus ministrul.
În acest context, Sabina Fati precizează că „spre deosebire de statele central-europene, în România nu există încă studii care să demonstreze în ce măsură cei proveniți din familiile angrenate în susținerea la vârf a sistemului ceaușist au avut un culoar asigurat spre politica și afacerile tranziției”.