PNL, după ce impozitarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională: 6 din cei 9 judecători CCR au astfel de privilegii. Ei au analizat o speță care îi privește direct

PNL, după ce impozitarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională: 6 din cei 9 judecători CCR au astfel de privilegii. Ei au analizat o speță care îi privește direct
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională (CCR) a decis, marți, că impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% este neconstituțională. În acest context, Partidul Național Liberal (PNL) a ținut să precizeze că șase din cei nouă judecători ai Curții, inclusiv președintele ei, Valer Dorneanu, sunt beneficiari de pensii speciale. Asta înseamnă că ei „au judecat o speță care îi privește direct”, precizează PNL. Liberalii au mai ținut să puncteze că aceste privilegii sunt o creație a PSD.

PNL, reacție după ce judecătorii CCR au decis că impoitarea pensiilor speciale este neconstituțională

Marți, într-o postare pe Facebook, liberalii au dat de înțeles că judecătorii Curții Constituționale sunt într-un soi de conflict de interese deoarece au trebuit să decidă asupra impozitării pensiilor speciale, privilegii de care beneficiază mare parte din ei. Mai mult, și Renate Weber, Avocatul Poporului, va avea pensie specială, prin urmare avea tot interesul să conteste impozitarea la CCR.

„Până acum, luarea unei decizii a fost amânată de 4 ori, după ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie! Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, a doua pe 30 septembrie, a treia pe 4 noiembrie, a patra pe 8 decembrie. 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu președintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR au judecat o speță care îi privește direct”, a explicat PNL, într-o postare pe Facebook.

Liberalii au mai susținut că pensiile speciale „au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD în 2015” și că ei au propus încă din 2017 eliminarea acestor prvilegii, dar proiectul lor de lege a fost tergiversat de social-democrați în Parlament: „Adoptarea acestui proiect (…) a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea”. PNL a mai precizat că, după ce Parlamentul a votat, într-un final, legea PNL privind eliminarea acestor pensii, Avocatului Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională, iar aceasta a respins proiectul.

„Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă. La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale. La contribuții egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susținut de PNL”, au mai transmis liberalii.

Judecători CCR cu pensii speciale au decis că impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională

Marți, după patru amânări, judecătorii Curții Constituționale au decis că impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% este neconstituțională. Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi, iar actul normativ este neconstituţional în ansamblul lui.

Legea fusese atacată la CCR de Curtea Supremă și de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Majoritatea judecătorilor CCR sunt ei înșiși beneficiari de pensii speciale: Valer Dorneanu, președintele Curții, Cristian Deliorga, Daniel Morar, Marian Enache, Livia Stanciu, Attila Varga și Mona Pivniceru.

Unii dintre aceștia primesc chiar mai multe pensii speciale.

Toți aceștia încasează și salariul de judecător la CCR, de aproximativ 300.000 de lei pe an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`