PNL insistă pe comasarea alegerilor. Alina Gorghiu: N-avem voie să întindem nervii românilor cu patru tipuri de alegeri în 2024

PNL insistă pe comasarea alegerilor. Alina Gorghiu: N-avem voie să întindem nervii românilor cu patru tipuri de alegeri în 2024
Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției. Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Alina Gorghiu, ministrul Justiției și vicepreședinte PNL, a avut, marți, o nouă pledoarie pentru comasarea alegerilor. Liberalii invocă încă de anul trecut această posibilitate, în contextul în care anul acesta au loc toate cele patru tipuri de alegeri. Din PSD, semnalele sunt mixte, iar USR s-a pronunțat clar împotrivă.

Alina Gorghiu, încă un mesaj pentru comasarea alegerilor

„Eu, ca argeşeancă, ca om care a văzut foarte multe campanii în politica românească din 2001 încoace, vă spun că n-avem voie noi, cei din coaliţia aflată la guvernare în momentul acesta, să întindem nervii românilor cu patru tipuri de alegeri în 2024. Şi aşa cred că trebuie să fim corecţi cu cetăţenii şi să le spunem că avem priorităţi care pot fi puse într-o anumită umbră dacă ne vom concentra prea mult pe atâtea campanii electorale şi pe atâtea alegeri”, a declarat Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Ea a mai invocat în favoarea comasării alegerilor costurile ridicate de organizare separat și oboseala electoratului: „M-aş bucura ca în luna februarie să găsim o soluţie înţeleaptă, iar eu sper (…) să găsim soluţia agreată, consensuală la nivelul coaliţiei, astfel încât să eliminăm toate aceste probleme care ar putea fi create în an electoral, an electoral care întotdeauna presupune un anumit nivel de agitaţie socială, greve, proteste, le vedem cu toţii, dar presupune şi costuri destul de mari. (…) În acest an vorbim de 3,8 miliarde de lei care se cheltuie pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestor alegeri. Ca să nu mai vorbim de faptul că această economie ar fi binevenită la bugetul statului şi, un argument suplimentar, cred că am putea să evităm oboseala electoratului şi un eventual absenteism spre sfârşitul anului”.

Ce a spus Ciolacu despre comasarea alegerilor

Luni seară, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, i-a ironizat pe liberali pentru argumentele invocate în sprijinul comasării: „Nu cred că România va sărăci dintr-un exercițiu democratic. Să nu devenim ridicoli. Cheltuim și câteodată a existat o risipă a banului public ,dar când e vorba de democrație devenim foarte cumpăniți. Nu vom păcăli românii. Cine încearcă să păcălească românii cu anumite comasări, vezi Doamne, că se fac economii, nu va ține nimic. Românul nu mai poate fi păcălit”.

Totuși, Ciolacu nu a exclus din start ideea comasării, ci a spus că e o „discuție prematură”.

O poziție mai dură a avut, anterior, deputatul PSD Lucian Lungoci: „„Găsesc ei tot felul de scuze de a încerca comasarea alegerilor. Nu, pentru că nu suntem de acord cu această variantă. Nu avem niciun acord cu PNL în acest sens și nu văd o soluție bună. Avem un an electoral greu, sunt cinci solicitări pentru populație de a se prezenta la vot, dar acesta este principiul și esența democrației să vii să votezi”.

Drulă (USR), reacție tranșantă pe subiecul comasării alegerilor

Din Opoziție, ideea comasării alegerilor pare chiar mai proastă. Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat PNL că „a scos de la naftalină” iar această variantă, sperând ca printr-o astfel de strategie să scape de nota de plată a alegătorilor.

„Mi-e mie ruşine de ruşinea celor de la PNL. Problema lor e că nu vor să meargă cinstit în faţa electoratului. (…) Ce încearcă acum PNL e să păcălească oamenii. Dacă avem într-o localitate un primar PNL, poate că omul, când se duce, îi scapă votul şi pune PNL la primar şi PNL la preşedinte. Asta nu e democratic!”, a mai afirmat Cătălin Drulă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`