Ponta: Este rușinos că România alocă doar 3 lei pe zi pentru fiecare refugiat și doar 60 de bani pentru cheltuielile persoane ale acestuia (VIDEO)

Ponta: Este rușinos că România alocă doar 3 lei pe zi pentru fiecare refugiat și doar 60 de bani pentru cheltuielile persoane ale acestuia (VIDEO)
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a susținut un discurs în Parlament despre inițiativele guvernului în raport cu criza imigranților. Ponta a susținut că România trebuie să fie solidară și să acorde sprijinul statelor în care numărul acestora este foarte mare.

De asemenea, premierul a subliniat că principala problemă a României este incapacitatea acesteia de a integra oamenii ce vor veni. El a mai insistat că statul român va respecta toate obligațiile internaționale și va lua măsuri pentru integrarea refugiaților.

Vreau să vă vorbesc despre problemă cu adevărat importantă care se află pe agenda tututor statelor, cea legată de  fluxurile migratorii și pregătirea României pentru această situație.
Aș vrea să prezint câteva inițitive ale guvernului. Împreună cu structurile MAI și celelalte instituții care au atribuții în domeniu am avut o primă discuție cu ONG-uri și am încercat să avem o imagine a capacității României de a gestiona problema și strategiei noastre derăspuns în fața unor noi provocări

Punct de vedere a guvernului este acesta: România nu e doar membră UE, ci își și ajumă toate obligațiile internaționale privind protecția refugiaților, mai ales a copiilor. Vom implementa deciziile JAI și toate celelalte luate pe plan european, iar poziția noastră trebuie să fie una una de solidaritate  și de cooperare.

Vreau să vă informez că nu există o presiune migraționistă asupra României. Din datele mai puse la dispoziție de MAI, până la 1 octombrie, cereri de azi au fost 944, față de 900 în cursul anului 2014. Am amenajat două tabere la Lunga și la Moravița, fiecare cu o capacitat de 500 de perosane, dar nu a fost nevoie să le folosim.

În urma analizei, situația s-a dovedit a fi una nesatisfăcătoare în ceea ce priovește integrarea persoanelor cu statut de refugiat: eliberarea documentelor,  accesul la servicii de sănătate, accesul la educație, accesul la locuri de muncă. România nu a avut o mentalitate adecvată și cred că e de datoria noastră și trebuie să înțelegem ce înseamnă acest fenomen și să fim pregătiți cu mecanisme de prevenție și integrare când va fi cazul.

Situația generală la nivel european e net diferită. În 2015  au intrat pe teritoriul UE  515 000 de refugiați,  55% din Siria, 15% din  Afganistan și restul din alte state în care existî tensiuni.
În cursul vizitei mele în iordania am fost într-o tabîră de refugiați. Iordania, o țară mică, a primit 1,4 miliaone de refugiați. 2,2 mil sunt în Turcia. Cred că soluția pe termen scurt și mediu este colaborarea cu aceste state. de aceea, salut discuțiile care au loc astăzi între Comsiia Europeană și Turcia.

Salutăm sprijinul acordat statelor care găzduiesc refugiați, pentru că e mai ieftin și eficient să sprijinim aceste state, în loc să construim garduri și să antrenăm polițiști și să să încălcăm legi precum a făcut o anumită țară din UE.

Soluția este și refacerea structurii statale și reconstrucția Siriei. De aceea, România se va alătura diplomatic UE și SUA în ceea ce privește acest aspect. Vrem, de asemenea, să reiterăm faptul că intervenția Rusiei în Siria e de natură să acutizeze conflictul.

În cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu instituțiile și cu reprezentanții săcietății civile am stabilit înfiiințarea unei coaliții pentru integrare formată din reprezentanți ai societății civile și din instituții care să pregătească pe cinci paliere integrarea refugiaților.

În primul rând, România e vizată de o procedură de infrigement. Trebuie să implementăm toate obligațiile privind protecția refugiaților. În al doilea rând, este nevoei de o mai mare atenție asupra logisticii și a acordării de documente. În al treilea rând, vorbim despre integrarea locală și, în acest sebns, am discutat cu autorități locale care sunt dispuse să sprijine. Mai apoi, vorbim despre accesul perosanelor la educație, sănătate, sistemul bancar, locuri de muncă și restul serviciilor. În al cincilea rând, efortul comun de comunicare publică pentru a combate xenofobia, populismul, demagogia care au renăscut din cauza unora care urmăresc câștiguri politice și generarea în societate a unei tensiuni artificiale.

Aceste măsuri sunt necesare pe termen foarte scurt. Este nevoie, în acest sens, de alocări bugetare. Este rușinos pentru România că încă avem în vigoare din 2006 o prevedere prin care se alocă 3 lei pe zi pentru un refugiat și doar 60 de bani pe zi pentru cheltuielile personale ale acestuia”, a susținut premierul în Parlament.

Ponta: E rușinos că România acordă doar 3 lei pe zi pentru un refugiat

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)