Premierul Ludovic Orban, despre începutul lucrărilor la conducta de gaze din Marea Neagră: „Arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România”

Premierul Ludovic Orban, despre începutul lucrărilor la conducta de gaze din Marea Neagră:  Arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul României Ludovic Orban a declarat joi că începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România.

Totodată, premierul a subliniat că acest proiect este o ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

“Sunt onorat să fiu prezent astăzi la un moment simbolic, într-un proiect fundamental pentru dezvoltarea economică a României. Momentul simbolic îl reprezintă practic intrarea conductei înspre mare, dinspre uscat înspre mare, sigur, nu intră direct în apă, intră prin subtraversare pe sub plajă. Practic, este un moment simbolic care arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România şi anume începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat offshore. În acest proiect sunt implicate două companii Black Sea Oil & Gas, care lucrează în parteneriat cu Grupul de Servicii Petroliere. O ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Black Sea Oil & Gas care este deţinută de grupul Carlyle, care are licenţa de operare şi exploatare a zăcământului, în parteneriat cu o companie, Grupul de Servicii Petroliere 100% românească”, a afirmat Orban.

Potrivit acestuia valoarea proiectului se ridică la 400 de milioane de dolari, iar când va fi finalizat va putea transporta gazul din zăcământul aflat offshore, în reţeaua de gaz natural a României.

“Aici pe lângă cele 100 de milioane investiţi până acum, valoarea acestui proiect este de 400 de milioane de dolari, un proiect cu o mare valoare şi un proiect de o mare complexitate care până la urmă trebuie să realizeze un lucru simplu, să ducă gazul din zăcământul aflat offshore, să-l ducă în reţeaua de gaz natural a României astfel încât gazul să poată să ajungă în infrastructura de transport a gazelor naturale”, a transmis premierul.

Ludovic Orban a subliniat că în acest proiect este implicat şi Transgazul.

“În acest proiect este implicat şi Transgazul care realizează, este deja în execuţie conducta de la staţia de tratare a gazului şi până la conducta Tranzit 1 şi încă o conductă prin care gazul natural extras va ajunge în reţeaua Transgazului. Sunt convins că aceste investiţii sunt corelate astfel încât în momentul în care poate să înceapă exploatarea gazul extras să poată să fie conectat la reţeaua de gaz administrată de Transgaz”, a explicat Ludovic Orban, care a menţionat că acesta este primul proiect de exploatare a resurselor de care dispune România în Marea Neagră.

Ultima oră
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților
16:02 - Tot mai multe localități trec în scenariul roșu. Bragadiru, orașul cu cea mai mare rată de infectare din țară
15:59 - Ce frumuseţe de fată ascunde acasă Florin Piersic Jr. Fiica lui, Sonia, are 15 ani (FOTO)