Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), a declarat că nu e nevoie de o reformă administrativ-teritorială a României, căci principalele probleme ale administrației locale nu țin de numărul mare de comune, ci de o reformă eficientă a finanțelor publice. Acesta a catalogat drept „inepții” variantele de reformă administrativ-teritorială care s-au vehiculat până acum.
„Poziția noastră este una foarte clară, bazată pe realitate. Când vorbești de reorganizarea administrativ-teritorială, trebuie să vorbești de niște prevederi legale: Carta europeană a autonomiei locale și Legea referendumului. Nu se pot face aceste reorganizări din pix. Când aud la nivel central că factorii înalți, cocoțați în vârful statului, ca să dărâme temelia sa, satul, nu poți să nu iei atitudine și să le spui: până aici, nu mai vorbiți prostii”, a declarat președintele ACoR, potrivit publicației Turnul Sfatului.
Emil Drăghici a catalogat drept „adevărate inepții” variantele de reformă făcute publice până acum: „Toți pe care îi auziți (că spun că) primarii nu au venituri proprii la nivelul comunelor: păi, cum să aibă venituri proprii dacă sistemul de finanțare este făcut de maniera în care să nu ai. Niciun județ în România nu are venituri proprii pentru acoperirea cheltuielilor. Iar la nivel național nu avem nicio comună, niciun oraș, ci doar două sau trei municipii, în condițiile în care nu toate cheltuielile sunt luate în calcul pentru a fi asigurate din veniturile proprii. Așadar, când aud acești oameni câte prostii spun, mă cuprinde un sentiment de compasiune”.
„Nu reorganizarea administrativ-teritorială este cheia, ci regândirea sistemului de finanțare, care trebuie să respecte Cartea europeană a autonomiei locale. Aceasta presupune proceduri de egalizare, în sensul că trebuie să asigurăm resurse financiare dezvoltării uniforme a teritoriului României”, a mai afirmat Emil Drăghici.
Totodată, acesta a invocat conceptul de „exercitare a atribuțiilor prin cooperare”, când serviciile publice similare de la mai multe primării sunt gestionate centralizat, la nivel județean și astfel se fac economii.
Cât despre localitățile cu puțini oameni, Drăghici a punctat că primăriile „sunt unități administrativ-teritoriale, nu administrativ-locative, adică gestionează un teritoriu”.
El a oferit apoi exemplul Franței și Spaniei: „Studiați Franța, dacă tot am preluat modelul lor. Acolo sunt șapte comune fără niciun locuitor, dar nu-și permite niciun idiot să gândească la desființarea comunei. Că desființarea comunei înseamnă tăierea identității. Franța, Germania, Spania, Italia – de ce oare? Credeți că și-ar permite cineva în Spania să vină cu o astfel de propunere?, mi-a răspuns o doamnă ministru când am întrebat-o de ce nu fac o reorganizare”.