Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta situaţia gravă din Turcia (VIDEO)

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta situaţia gravă din Turcia (VIDEO)

Preşedintele Klaus Iohannis are o primă reacţie în privinţa evenimentelor din Turcia. Şeful statului a introdus pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de săptămâna viitoare şi subiectul privind situaţia gravă de la graniţele României, informează B1TV.

Şedinţa CSAT va avea loc marţi, 26 iulie, începând cu ora 11, iar potrivit unor surse politice, unul dintre subiectele principale va fi situația din această zonă a Europei, în contextul tensiunilor din Turcia. Şedința CSAT fusese inițial convocată pentru analizarea rezultatelor summit-ului NATO din 8-9 iulie de la Varşovia.

Modificarea vine după ce Turcia a anunţat că doreşte să suspende Convenţia privind Drepturile Omului, invocând circumstanţe excepţionale,după ce, în ţară, a fost instituită starea de urgenţă. Ministrul Justiţiei din Turcia, Bekir Bozdag, a afirmat că starea de urgenţă a fost instaurată pentru a preveni o posibilă nouă tentativă de lovitură de stat militară.

După anunţul venit de la Ankara a reacţionat şi Consiliul Superior al Magistraturii din România. Mircea Aron, şeful CSM, a declarat că este profund îngrijorat faţă de decizia autorităţilor din Turcia.

"În absenţa unor comunicări oficiale din partea Înaltului Consiliu pentru Judecători şi Procurori din Turcia sau a unor informaţii oficiale din partea instituţiilor turce şi a celor internaţionale responsabile cu protecţia drepturilor fundamentale ale omului, Preşedintele CSM susţine demersul public internaţional de a solicita garantarea respectării tuturor reglementărilor şi tratatelor internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului" arată un comunicat al CSM.

Aproximativ 60.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi sau plasaţi în detenţie după tentativa de lovitură de stat militară, crescând tensiunile în întreaga ţară.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta situaţia gravă din Turcia

#DIRECT_ONE_a6rd3g#

Ultima oră
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus