Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită la Baku. România va primi gaze din Azerbaidjan

Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită la Baku. România va primi gaze din Azerbaidjan
Sursa Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Klaus Iohannis participă, astăzi, alături de omologul azer, la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku, la care va fi prezent şi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, potrivit Agerpres.

Vizita oficială a șefului statului în Azerbaidjan a început joi, la invitaţia omologului Ilham Aliyev.

Klaus Iohannis se află în vizită la Baku

Din delegaţia română care se află la Baku mai fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul SRI, Eduard Hellvig, consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu.

Conform programului oficial, preşedintele Klaus Iohannis va depune astăzi şi o coroană de flori la „Monumentul Eroilor” din Baku.

Astfel, după discuţii cu omologul său, șeful statului a transmis că astăzi va avea loc şi semnarea de către societăţile Romgaz şi Socar a unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Potrivit acestuia, atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene.

De asemenea, Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului, a susținut că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi pe alte pieţe europene.

„Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a declarat preşedintele azer după întrevederea cu preşedintele Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe