Klaus Iohannis, discuție cu ministrul turc al apărării. Președintele a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri pentru creșterea prezenței NATO în România

Klaus Iohannis, discuție cu ministrul turc al apărării. Președintele a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri pentru creșterea prezenței NATO în România
Foto: Facebook @ Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi la Cotroceni pe ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, context în care statului român a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri privind creșterea prezenței aliate în țara noastră și pe întregul Flanc Estic al NATO.

Administrația Prezidențială, detalii despre discuția dintre Klaus Iohannis și ministrul turc al apărării

„Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 2 iunie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, aflat în vizită oficială în România. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte referitoare la Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia și perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de securitate și apărare, agenda NATO în contextul Summitului de la Madrid, precum și situația de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată în comunicatul transmis joi de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a apreciat rezultatele foarte bune ale cooperării dintre România și Turcia în domeniul apărării în format bilateral, regional și în cadru aliat, cu accent pe participarea în comun la exerciții multinaționale și misiuni sub egidele NATO, UE, ONU și OSCE.

„De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a mulțumit Turciei pentru contribuția la măsurile de apărare și descurajare de pe Flancul Estic și la structurile aliate din România. În context, Președintele României a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri privind creșterea prezenței aliate în țara noastră și pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv Grupul de Luptă de pe teritoriul României”, se mai arată în același comunicat.

Nu în ultimul rând, Președintele României a apreciat cooperarea dintre țara noastră și Turcia pentru limitarea efectelor cauzate de criza energetică actuală.

„În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Președintele României a accentuat importanța obținerii unor rezultate substanțiale care să vizeze următorii ani și care să constituie baza procesului de adaptare a Alianței la noile provocări de securitate. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea ca Noul Concept Strategic să reflecte cu acuratețe noua realitate în planul securității și să răspundă adecvat situației grave de securitate create în regiunea Mării Negre, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, mai notează Administrația Prezidențială.

Cei doi oficiali au discutat și despre criza de securitate din regiune.

„Președintele României a subliniat că invazia militară a Ucrainei de către Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene după cel de-al Doilea Război Mondial și a condamnat ferm crimele comise de trupele ruse împotriva civililor, precum și distrugerea masivă a zonelor locuite și a infrastructurii civile. Președintele României a menționat eforturile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în planurile politic, logistic și umanitar, apreciind rolul Turciei de mediator și eforturile acesteia de a aduce cele două părți la masa negocierilor pentru găsirea unei soluții diplomatice, în conformitate cu legile internaționale”, a mai precizat Cotroceniul.

În cadrul întrevedere, totodată, șeful statului român a evidențiat importanța sprijinirii Republicii Moldova în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în cazul unei eventuale noi crize energetice.

„Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, a apreciat relațiile de cooperare bilaterală cu România și a reliefat interesul Turciei de a continua dezvoltarea și diversificarea acestora pe toate palierele de activitate. Totodată, ministrul turc al Apărării a mulțumit țării noastre pentru contribuția deosebită la stabilitatea și securitatea Flancului Estic și a subliniat necesitatea cooperării la nivel regional, ca state aliate și riverane la Marea Neagră”, a conchis Administrația Prezidențială.

Ministrul român al Apărării, pe B1 TV: Noi vrem o prezență permanentă a NATO pe Flancul Estic

Grupul de Luptă al NATO din România are perspectiva de permanență, declara ministrul Vasile Dîncu, miercuri seară, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, acolo unde a menționat că președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o prezență înaintată a NATO pe Flancul Estic atunci când „nu erau foarte mulți” cei care formulau astfel de solicitări.

„Noi vrem o prezență permanentă pe Flancul Estic, adică nu este vorba doar de o chestiune că acum avem inflamat un conflict în această zonă și după aceea țările din Flancul Estic rămân în situația respectivă. Ideea asta este realizată în mare măsură. Nu s-a stabilit încă dacă Battle Group-urile realizate, cele patru înainte, de acum următoarele patru, deci cele opt, au un caracter de permanență 100%, pentru că se discută și asupra conceptului. Sunt unii care spun, bun, zicem «permanente», dar asta înseamnă că războiul este permanent? Dar pentru noi amenințarea este permanentă”, a punctat Vasile Dîncu.

Urmăriți B1TV.ro și pe