Prețurile la gaze și energie, plafonate timp de 1 an, începând cu data de 1 aprilie 2022. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Prețurile la gaze și energie, plafonate timp de 1 an, începând cu data de 1 aprilie 2022. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Foto: captură video Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat primele măsuri și soluții pe care România le va adopta în vederea plafonării prețurilor la gaze și energie electrică, ce vor avea loc începând cu data de 1 aprilie 2022. Plafonarea ar urma să țină un an.

În această săptămână, Guvernul Ciucă ar urma să adopte măsurile privind aceste plafonări. Totodată, ar urma să existe și o serie de compensări la prețurile la energie și gaze, a mai precizat el.

Prețurile la gaze și energie ar putea fi plafonate de la 1 aprilie 2022

Premierul Ciucă a prezentat soluțiile pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, care vor fi aplicate de la 1 aprilie 2022, timp de 1 an.

„România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei romanești pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri a întreprinderilor romanești.

Acest pachet trebuie să facă faţă provocărilor ridicate pe piaţa europeană şi să garanteze continuitate, stabilitate şi predictibilitate atât mediului de afaceri cât şi populației.

La nivel naţional Guvernul va adopta în această săptămână pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale. Vom interveni print-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări la energie şi gaze naturale pentru 1 an de zile începând de la 1 aprilie”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Cum se va calcula plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică

Luni, premierul Ciucă a explicat și cum se va calcula această plafonare și mai ales ce consum trebuie să aibă românii care vor beneficia de această măsură.

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a declarat Nicolae Ciucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe