Pricopie merge la CCR. Rectorul SNSPA contestă decizia prin care i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale

Pricopie merge la CCR. Rectorul SNSPA contestă decizia prin care i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale
Foto: Facebook / Remus Pricopie

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, nu renunță la candidatura pentru alegerile prezidențiale chiar dacă nu îndeplinește condițiile legale. El a depus la Curtea Constituţională o contestaţie împotriva neînregistrării candidaturii sale, de către Biroul Electoral Central.

Magistrații Curții Constituționale se reunesc în şedinţă, de la ora 13:00, pentru a soluţiona ultimele contestaţii privind candidaturile la alegerile prezidențiale, între care și cea depusă de Remus Pricopie. Biroul Electoral Central a respins candidatura rectorului SNSPA deoarece nu era însoțită de lista de semnături prevăzută de lege.

Remus Pricopie a arătat că dosarul său de candidatură nu este însoțit de listele de semnături deoarece nici o altă țară a UE nu solicită atât de multe, precum România. El a dat exemple din mai multe state, unde pentru a candida este nevoie de susținerea unui număr mult mai mic de cetățeni. În Austria, este nevoie de 6.000 de semnături, spune el, iar în Bulgaria un candidat independent are nevoie de 2.500 de semnături.

„Dosarul meu de candidatură nu este însoţit de liste de semnături deoarece în nicio ţară membră a Uniunii Europene nu sunt solicitate atât de multe semnături de susţinere precum în România. De exemplu, în Bulgaria un candidat independent se poate înscrie cu doar 2.500 de semnături. În Austria este nevoie de 6.000 de semnături pentru a fi înscris în cursa prezidenţială. În plus, întreaga dezbatere din ultimele zile privind modalităţile potenţial oneroase de a strânge 200.000 de semnături de susţinere dovedeşte că nu este o cerinţă democratică.

De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că, inclusiv la alegerile prezidenţiale de anul trecut, au fost mai mulţi candidaţi care nu au obţinut nici măcar o zecime de voturi din numărul de semnături depuse la înscriere. Atunci, care mai este rostul acestor semnături de susţinere, ce dovedesc ele? În aceste condiţii, consider că prevederea din legea electorală de a avea o listă de 200.000 susţinători, impusă acum două decenii, nu este în conformitate cu spiritul Constituţiei României”, spunea Pricopie într-o postare publicată, sâmbăta trecută, pe pagina sa de Facebook.

Remus Pricopie, în campanie de imagine

De câtva timp, rectorul SNSPA se află într-o adevărată campanie de promovare a imaginii. În ultimul timp, Remus Pricopie a luat mai multe decizii și a făcut mai multe declarații care au atras atenția asupra sa. Mai întâi, a avut o serie de reacții împotriva politicienilor din formațiunile izolaționiste. Declarațiile sale i-au vizat, în special pe Călin Georgescu, dar și pe George Simion.

În urmă cu câteva zile a depus o plângere penală care îl vizează pe candidatul AUR, George Simion. Potrivit acestuia, sesizarea se întemeiază pe declarațiile contradictorii ale lui Simion, unele adevărate autodenunţuri. Rectorul SNSPA a cerut procurorilor să-l ancheteze pe Simion pentru săvârșirea infracțiunii de fas în înscrisuri.

Apoi, a surprins pe toată lumea cu un anunț controversat. El a spus că SNSPA îl va propunere pe Donald Trump printre candidații la Premiul Nobel pentru Pace. Inițiativa a venit la o zi după ce Victor Ponta, de care este destul de apropiat, și-a depus candidatura la prezidențiale, imitându-l pe președintele republican. Ponta s-a înfățișat la sediul BEC purtând o șapcă roșie și o cravată de aceeași culoare, așa cum poartă, de regulă și Trump.

Cu câteva ore înainte de expirarea termenului pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidențiale, Remus Pricopie a atras atenția din nou. El și-a depus candidatura, deși nu întrunește condițiile prevăzute de leg, respectiv numărul de semnături.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`