Procedura numirii unui nou director SRI. Președintele propune, Parlamentul numește. Cine sunt membrii Comisiei de care trebuie să treacă noul șef SRI

Procedura numirii unui nou director SRI. Președintele propune, Parlamentul numește. Cine sunt membrii Comisiei de care trebuie să treacă noul șef SRI
Foto: sri.ro

După demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Român de Informații, președintele Klaus Iohannis va trebui să propună un nou director al instituției, urmând ca acesta să fie numit de Parlament, condus, de facto, de majoritatea formată de PSD alături de UNPR, PC, PLR și PPDD.

Viitorul director al SRI trebuie să treacă și de audierea Comisiei comune a Parlamentului pentru controlul activității serviciului, scrie Hotnews.

Din comisie fac parte patru social-democrați, printre care președintele Comsiei, Georgian Pop, Sebastian Ghiță, care nu mai face parte din grupul parlamentar social-democrat,  Daniel Savu, fost ofițer SRI, și Liviu Codirla, dar și trei liberali: Teodor Atanasiu, Cezar Preda și Marius Octavian Popa, dar și un reprezentant al UDMR: Verostoy Attila, secretarul Comisiei.
Comisia dă un raport consultativ, după audieri, de care Parlamentul poate ține cont atunci când decide numirea sau respingerea propunerii plecate de la Președinte.

„Serviciul Roman de Informatii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea Presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlul parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului”, prevede art. 23 din lege.

La numirea in functie, directorul SRI depune in fata Parlamentului un juramint: „Eu,…, jur ca voi indeplini de buna-credinta si nepartinire, in deplinul respect al Constitutiei si legilor tarii, atributiile ce-mi revin in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii.”

Rolul decisiv al Parlamentului este prevazut si de art 65 al Constitutiei Romaniei, care prevede ca in sedintele Camerei Deputatilor si Senatului se decide „numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestor servicii”.

De asemenea, eliberarea din functie a directorului SRI se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor”, mai prevede art 23 al Legii de functiobare a SRI, în cazul în care nu este vorba despre o demisie.

„Directorul Serviciului Roman de Informatii are un prim-adjunct, care este si inlocuitorul legal al acestuia, precum si 3 adjuncti. Prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii si adjunctii directorului au rang de secretari de stat si sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea directorului Serviciului Roman de Informatii”, prvede ar. 24 al Legii 14/1992.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu