Program de guvernare. Măsurile propuse de Cabinetul Ciucă în criza energetică: Noi facilități pentru consumatori, scheme de ajutor și investiții prin PNRR și programul ”Anghel Saligny”

Program de guvernare. Măsurile propuse de Cabinetul Ciucă în criza energetică: Noi facilități pentru consumatori, scheme de ajutor și investiții prin PNRR și programul ”Anghel Saligny”
Foto: Nicolae Ciucă / Facebook

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, și echipa sa de miniștri propun mai multe măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru ieșirea României din criza energetică. Acestea, afirmă ei în programul de guvernare propus, vizează atât schimbarea paradigmei consumului, cât și identificarea de facilități complemenatare la plafonarea temporară a prețului energiei, compensarea facturilor şi amânarea la plată pentru consumatorul vulnerabil.

Măsurile propuse de Cabinetul PNL – UDMR pentru ieșirea din criza energetică

Cabinetul PNL – UDMR susține în programul de guvernare, ce urmează a fi supus votului în Parlament, că-și propune accelerarea investițiilor în domeniu, pentru ca România să devină independentă energetic. De asemenea, este avută în vedere și tranziția către energia verde și diminuarea emisiilor de CO2.

Măsurile pe termen scurt pentru ieșirea din criza energetică:

• Identificarea și implementarea de noi măsuri complementare celor deja existente, precum plafonarea, compensarea și amânarea la plată, astfel încât românii să nu plătească pentru energie un preț mai mare decât cel practicat în decembrie 2020, pentru a reduce riscul de săracie energetică în rândul populației – buget estimat 1,5 mld LEI.
• Implementarea de soluții pentru sprijinirea mediului economic în contextul crizei energetice de la nivel mondial – buget estimat 1,5 mld LEI.

Măsuri pe termen mediu și lung în criza energetică:

• Promovarea de investiții în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate, vizând finalizarea reactoarelor 3 și 4 Cernavodă, retehnologizarea unității 1 și introducerea unor tehnologii nucleare avansate în contextul parteneriatului interguvernamental România – Statele Unite ale Americii, care să includă dezvoltarea de noi capacități nuclearo-energetice, ce implică reactoare modulare mici, cu tehnologie de tip SMR.
• Implementarea reformelor și obiectivelor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României prin susținerea producției de energie.
• Operaționalizarea Fondului pentru Modernizare până la sfârșitul anului în curs și elaborarea cadrului necesar lansării apelului de proiecte în primul trimestru al anului 2022, cu un impact real preconizat de a realiza noi capacități energetice care vor conduce la reducerea importurilor de energie electrică și reluarea poziției de exportator net de energie a României.
• Implementarea de noi scheme de ajutor pentru creșterea eficienței energetice și încurajarea apariției prosumatorilor.
• Demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creșterea securității energetice, reducerea dependenței de gaze de import și asigurarea tranziției către energie curată.
• Creșterea capacităților de înmagazinare în depozitele ROMGAZ și transformarea acestora în depozite multiciclu, în vederea asigurării funcționării centralelor pe hidrocarburi, inclusiv în condiții meteorologice severe.
• Finanţarea extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin programul Anghel Saligny.

Legea pentru plafonarea prețurilor și schema de compensare, în vigoare de luni

Amintim că luni a intrat în vigoare legea care plafonează prețurile la energie și gaze și care prevede schema de compensare.

„Plafonarea este pentru absolut toţi consumatorii, dar cei care se încadrează în această plajă de consum, atât la energie, cât şi la gaze naturale, vor avea în plus o compensare care îi va duce cu preţurile în jos, la nivelul anului trecut”, a declarat recent Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Acesta a mai precizat că, odată cu plafonarea și compensarea facturilor, se vor calma și fluctuațiile din piață: „Cred că prețurile se vor tempera”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`