Proiectul Legii învățământului superior prevede că orice plagiator poate renunța, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului / Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, „a validat total“ legea

Proiectul Legii învățământului superior prevede că orice plagiator poate renunța, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului / Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, „a validat total“ legea
Sursa Foto: Guvernul României / Facebook

Proiectul Legii învățământului superior, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu (PNL), prevede că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor „prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire.

Edupedu.ro susține că aceasta echivalează practic cu o amnistiere a plagiatorilor, principalul beneficiar acum fiind chiar premierul Nicolae Ciucă, șeful pe linie de partid și guvern al lui Cîmpeanu, care este acuzat de jurnalista de investigație Emilia Șercan că a plagiat zeci de pagini din teza de doctorat.

Acuzația nu poate fi verificată de CNATDCU, singura instituție abilitată să facă acest lucru, deoarece Ciucă a blocat verificarea în instanță.

De altfel, precizează edupedu.ro, proiectul Legii învățământului superior prevede și desființarea CNATDCU. Într-o intervenție pentru B1 TV, ministrul Cîmpeanu a negat categoric că vrea să-i scape pe plagiatori.

Amnistierea plagiatorilor, în proiectul Legii învățământului superior

Premierul Ciucă însuși „a validat total“, după cum a spus chiar Cîmpeanu, proiectul de lege care îi permite chiar lui să renunțe la titlul de doctor, proiectul având și susținerea președintelui Klaus Iohannis.

Dacă proiectul de lege intră în vigoare în această formă, orice plagiator va putea renunța gratuit la doctoratul obținut pe banii statului, fără a returna statului nicio sumă de bani. Proiectul de lege nu spune ce se întâmplă cu sumele obținute de plagiatori din sporul de doctorat primit, explică edupedu.ro.

Ce prevede articolul 73 din proiectul Legii învățământului superior:

(7) Titularul titlului ştiinţific de doctor poate renunța la titlul obținut prin act unilateral de voință. Acesta solicită în scris IOSUD [școala doctorală – N.Red.] renunţarea la titlul în cauză, IOSUD având obligația să ia act de renunţarea la titlu și se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor.

(8) Pentru titularii titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului educației, procedura prevăzută la alin. (7) se efectuează în raport cu Ministerul Educației, care se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor.

Proiectul Legii învățământului superior prevede și desființarea CNATDCU? Ce spune Cîmpeanu

De asemenea, CNATDCU, instituția esențială în analizarea plagiatelor, e desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice. În proiectul Legii învățământului superior, analizarea sesizărilor de plagiat din doctorate va reveni universităților și apoi unui judecător.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, în schimb, respinge acuzațiile că încearcă salvarea plagiatorilor. „Proiectul Legii învățământului superior se află în dezbatere publică și trebuie doar citit, cu bună-credință, dacă se poate, și cu puțină știință”, a afirmat el, într-o intervenție pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`