Propunere legislativă: Șefii BNR, fără super-imunitate. "Toți cetățenii trebuie să răspundă în fața legii"

Propunere legislativă: Șefii BNR, fără super-imunitate. "Toți cetățenii trebuie să răspundă în fața legii"
foto: ziuaconstanta.ro

Liberalul Daniel Zamfir vine cu o nouă propunere legislativă care privește eliminarea prevederilor din Statutul Băncii Naționale a României care exonerează de răspundere civilă și penală pe șefii din BNR, potrivit stiripesurse.ro.

"Am propus abrogarea alineatelor (3) și (4) ale art. 25 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 în sensul eliminării prevederilor care îi exonerează de răspundere civilă și penală pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială", a explicat Zamfir într-o declarație de presă.

Conform spuselor liberalului, "constatăm că, în momentul de față, personalul BNR care exercită atribuțiile mai sus menționate beneficiază de o super-imunitate care excede cadrul constituțional și care creează un dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii".

"Acest tip de imunitate a fost sancționat prin cererea de reexaminare a președintelui înaintată Parlamentului asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național care conține o prevedere similară cu cea din Statutul BNR.

Având practic confirmarea faptului că nu este normală o astfel de exonerare de răspundere civilă și penală în fața legii a anumitor categorii de persoane am considerat că textul Statutului BNR trebuie pus în concordanță cu prevederile constituționale referitoare la principiul egalității în fața legii.

Toți cetățenii acestei țări, indiferent de statutul pe care îl ocupă la un moment dat în societate, trebuie să răspundă în fața legii și să-și asume consecințele deciziilor luate în exercitarea atribuțiilor de serviciu", a continuat Daniel Zamfir.

Tags: