Propunere legislativă: Șefii BNR, fără super-imunitate. "Toți cetățenii trebuie să răspundă în fața legii"

Propunere legislativă: Șefii BNR, fără super-imunitate. "Toți cetățenii trebuie să răspundă în fața legii"
foto: ziuaconstanta.ro

Liberalul Daniel Zamfir vine cu o nouă propunere legislativă care privește eliminarea prevederilor din Statutul Băncii Naționale a României care exonerează de răspundere civilă și penală pe șefii din BNR, potrivit stiripesurse.ro.

"Am propus abrogarea alineatelor (3) și (4) ale art. 25 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 în sensul eliminării prevederilor care îi exonerează de răspundere civilă și penală pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială", a explicat Zamfir într-o declarație de presă.

Conform spuselor liberalului, "constatăm că, în momentul de față, personalul BNR care exercită atribuțiile mai sus menționate beneficiază de o super-imunitate care excede cadrul constituțional și care creează un dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii".

"Acest tip de imunitate a fost sancționat prin cererea de reexaminare a președintelui înaintată Parlamentului asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național care conține o prevedere similară cu cea din Statutul BNR.

Având practic confirmarea faptului că nu este normală o astfel de exonerare de răspundere civilă și penală în fața legii a anumitor categorii de persoane am considerat că textul Statutului BNR trebuie pus în concordanță cu prevederile constituționale referitoare la principiul egalității în fața legii.

Toți cetățenii acestei țări, indiferent de statutul pe care îl ocupă la un moment dat în societate, trebuie să răspundă în fața legii și să-și asume consecințele deciziilor luate în exercitarea atribuțiilor de serviciu", a continuat Daniel Zamfir.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:39 - Tanczos Barna: Nu a existat nicio discuție concretă despre scoaterea UDMR din coaliția de guvernare. Sunt convins că ne vom păstra formula de 3+1 și după rocada din mai
22:29 - Primarul unei comune din Bacău s-a ocupat singur de deszăpezirea drumurilor
22:14 - O femeie trăia cu 800 de șobolani în apartament / Autoritățile au intervenit, după ce vecinii au reclamat mirosul insuportabil
22:11 - Florin Cîțu: Nu știe nimeni care este impactul bugetar al proiectului de lege aprobat de Guvern pentru pensiile de serviciu. Pierdem zeci de miliarde de euro dacă nu facem acest jalon din PNRR (VIDEO)
22:10 - Mesajul Regelui Charles pentru Turcia: „Gândurile şi rugăciunile noastre speciale se îndreaptă către toţi cei care au fost afectaţi de acest dezastru”
21:50 - Ahmet Eyüp Türkaslan, portarul antrenat de Marius Șumudică sezonul trecut, a fost găsit mort sub dărâmăturile din Turcia: „Oh, dragul meu frate!”
21:38 - George Simion, despre o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024: „Mai demult excludeam, acum nu exclud în totalitate”
21:32 - Se menține riscul maxim de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș. Până când este valabil avertismentul și care sunt zonele vizate
21:20 - Un bărbat din Satu Mare s-a sinucis! Și-ar fi pus ștreangul la gât în timp ce vorbea la telefon cu cumnata sa
21:20 - Armata română și-a testat noul sistem de rachete sol-aer de ultimă generație împotriva rachetelor balistice și de croazieră