PSD, reacție în cazul femeii ucise de câini: „E revoltător că nici după două zile de la tragedie nu există vreo demisie și vreo demitere la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 6”

PSD, reacție în cazul femeii ucise de câini: „E revoltător că nici după două zile de la tragedie nu există vreo demisie și vreo demitere la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 6”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD solicită o anchetă extinsă pentru pedepsirea celor vinovați de moartea femeii sfâșiate de câini în zona Lacul Morii din Capitală. Investigații trebuie să aibă loc și la Primăria Generală a Capitalei, condusă de Nicușor Dan (susținut de PNL și USR), și la Primăria Sectorului 6, condusă de Ciprian Ciucu (membru PNL). Social-democrații îi acuză pe cei doi edili că au permis producerea acestei tragedii prin indiferența lor.

PSD, acuzații la adresa lui Dan și Ciucu în cazul femeii sfâșiate de câini

„Este o gravă neglijență în serviciu care trebuie sancționată dur, conform prevederilor Codului Penal, cu atât mai mult cu cât persoana decedată fusese anterior victima atacului câinilor din zona Parcului Lacul Morii, iar autoritățile responsabile nu au luat măsuri pentru îndepărtarea acestui risc.

Este revoltător că nici după două zile de la tragedie nu există vreo demisie și vreo demitere la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 6!”, a transmis PSD, potrivit G4Media.

Social-democrații au mai susținut că pasarea responsabilității între instituții e inacceptabilă și că „ambele primării poartă o răspundere directă pentru tragedie”.

„Primarul General, Nicușor Dan, nu a alocat resursele necesare și nu a fost preocupat de slaba activitate a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea sa.

Iar, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, nu a luat vreo măsură pentru înlăturarea haitelor de câini din Parcul Lacul Morii, în pofida plângerilor și sesizărilor care i-au fost adresate în acest sens”, a mai susținut PSD.

Partidul a mai transmis că instituțiile statului trebuie să-i condamne pe cei vinovați de producerea acestei tragedii, care „ar fi putut fi evitată dacă cei responsabili și-ar fi făcut datoria”.

Reacții în cazul femeii care a murit sfâșiată de câini

„Nu mă spăl pe mâini! Nu am fugit niciodată de responsabilități”, a transmis Cirprian Ciucu, duminică, acuzând apoi Primăria Generală a Capitalei pentru „lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora”.

Luni, primarul Sectorului 6 a transmis că va cere „imediat” Consiliului Local și apoi Consiliului General să aprobe înființarea unui serviciu de ecarisaj la nivelul sectorului și că va extinde competențele Poliției Locale pentru a verifica microciparea și sterilizarea: „Voi contacta parlamentarii pentru a modifica legea pentru ca și Poliţia Locală a Sectoarelor Municipiului București să aibă competențe similare cu Politia Animalelor”.

„Voi cere imediat Consiliului Local al Sectorului 6 și apoi Consiliului General să aprobe înființarea unui serviciu de ecarisaj la nivelul Sectorului 6 (dacă este nevoie, serviciul să fie delegat inclusiv Sectoarelor)!

Voi bugeta pentru următorii ani acțiuni temeinice de verificare și campanii reale de constientizare cu privire la sterilizare! Vom bugeta inclusiv costuri cu sterilizarea.

Vom bugeta achiziția de servicii de adăpost pentru câinii care vor fi capturați. Câinii vor fi PERMANENT luați de pe raza Sectorului 6 (nu doar de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00) și ținuți în condiții decente, umane.

Este clar că ASPA este depășită de situație și noi toți trebuie să preluam aceste responsabilități din sarcina PMB, să ajutăm, să contribuim, așa cum este normal.

Am luat legătura inclusiv cu Politia MAI din Sectorul 6 pentru a face acțiuni comune de verificare, împreună cu Poliţia Locală a Sectorului 6.

Am demarat o anchetă internă la nivelul Poliției Locale a Sectorului 6, voi prezenta vineri, cel târziu luni, rezultatele într-o conferință publică”, a mai anunțat Ciprian Ciucu.

Nicușor Dan, în schimb, a admis că o parte din responsabilitate e și la instituțiile din subordinea PMB: „Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB. Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice. Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.

Amintim că Primăria Sector 6 a acuzat ASPA că nu intervine la solicitările Poliției Locale pentru a captura câinii maidanezi. ASPA, în schimb, a anunțat că a capturat, duminică, 12 câini adulți și doi pui în zona Lacul Morii.

Totodată, Autoritatea a transmis că a prins 1700 de câini în București anul trecut și a dezmințit categoric informația că elibereză câinii după capturare.

Trei documente intrate în posesia G4Media arată că ASPA a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori în două săptămâni cu privire la agresivitatea câinilor din zona Lacul Morii. Primăria Sectorului 6 a spus inițial că Poliția Locală nu a fost înștiințată, dar primarul Ciprian Ciucu (PNL) a recunoscut ulterior corespondența.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo