Ovidiu Raețchi, replică pentru ambasadorul Kuzmin: „Ceea ce experiența istorică ne-a învățat pe noi, aceste ”eliberări” se soldează, mai mereu, cu pierderea unor teritorii, cu confiscarea unor tezaure”

Ovidiu Raețchi, replică pentru ambasadorul Kuzmin: Ceea ce experiența istorică ne-a învățat pe noi, aceste ”eliberări” se soldează, mai mereu, cu pierderea unor teritorii, cu confiscarea unor tezaure
Foto: Facebook/ Ovidiu Raetchi

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a venit cu o replică pentru ambasadorul rus Valery Kuzmin după ce acesta a atacat-o pe Principesa Margareta, Custodele Coroanei Regale. Într-o postare pe Facebook, acesta îi aduce aminte diplomatul de trecutul Rusiei care este plin de cuceriri de teritorii, jafuri și atrocități.

„Cred că cel mai important lucru care trebuie spus în replică la atacul ambasadei Rusiei la adresa Casei Regale este acesta: ceea ce Kuzmin numește ”fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc” reprezintă, în realitate, îngrijorări și preocupări ale majorității cetățenilor români. Și, la drept vorbind, ale majorității cetățenilor din statele vecine Rusiei, care au fost în mai multe rânduri ”eliberate” de compatrioții lui Kuzmin. Ceea ce experiența istorică ne-a învățat pe noi – români, polonezi, ucraineni ș.a. – este că aceste ”eliberări” se soldează, mai mereu, cu pierderea unor teritorii, cu confiscarea unor tezaure, cu instaurarea unor regimuri nedemocratice, cu doborârea unor avioane civile de către militari ”autonomi” dotați cu armament performant (oare de cine?)”, a afirmat Ovidiu Raețchi.

Deputatul îi transmite lui Kuzmin că ce a exprimat Custodele Coroanei Regale reprezintă un sentiment general al populației.

„Cred că aceasta e o bună ocazie ca ambasadorul Rusiei să înțeleagă acest adevăr banal, pe care îl poate afla ieșind o oră pe stradă și stând de vorbă cu românii: Custodele tronului românesc chiar exprimă un sentiment generalizat de rezervă și neîncredere. Noi am mai trăit de-a lungul istoriei astfel de momente, comisarii sovietici au bătut cu pumnul în masa decidenților români – și stim prea bine care e prețul unor astfel de comportamente”, mai scrie Raețchi.

Cetățenii români au fost mereu pro-americani, iar acum majoritatea covârșitoare a cetățenilor români cred că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este vital pentru protecția statului.

„Ambasadorul Rusiei vorbește, în stilul anilor 1970, despre ”complexul militar-industrial american” care ar sta în spatele aprehensiunii românilor în raport cu țara domniei sale. În realitate, românii au așteptat încă din anii 50 ”venirea americanilor”, pentru că aceasta era singura speranță a lor de a se elibera de un regim totalitar impus cu forța de Kremlin. Și înainte de acest moment, încă din secolul al XIX-lea, românii au căutat sprijinul partenerilor occidentali pentru a-și putea asigura libertatea și integritatea teritorială în fața nevoii de a ne ”proteja” care a fost resimțită constant la Răsărit.

Domnul Kuzmin trebuie să înțeleagă că majoritatea covârșitoare a cetățenilor români cred că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă singura garanție împotriva scenariului în care vreun vecin ar putea decide că ne aflăm în ”aria sa de influență” și că, în baza acestui fapt, ne poate dicta ce avem și ce nu avem dreptul să facem. În esență, ambasadorul Rusiei trebuie să învețe din acest episod că rezervele exprimate de reprezentantul Casei Regale chiar sunt reprezentative pentru modul în care gândesc românii în ansamblu și că, atacând Custodele tronului, ne atacă, în fapt, pe fiecare dintre noi”, arată Ovidiu Raețchi.

În concluzie, Raețchi îi transmite că doar Rusia poate să schimbă această percepție, dar nu cu reacții precum cea a ambasadorului.

„De ce s-a ajuns aici și cum poate schimba Rusia aceasta percepție a românilor merită să fie întrebarea pe care domnul Kuzmin ar trebui să și-o adreseze înainte de orice reacție nestăpânită. Dacă ar face acest lucru, ar înțelege că abordările sale nu fac decât să confirme strălucit poziția exprimată de Casa Regală”, concluzionează Ovidiu Raețchi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari
22:25 - Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”