Raluca Turcan: Angajaţii din centrele pentru bătrâni şi copii care nu se vaccinează trebuie să se testeze pe banii lor

Raluca Turcan: Angajaţii din centrele pentru bătrâni şi copii care nu se vaccinează trebuie să se testeze pe banii lor
Foto: Raluca Turcan / Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a precizat miercuri că angajaţii din centrele rezidenţiale în care locuiesc persoane cu diverse afecţiuni, bătrâni şi copii aflaţi în grijă statului trebuie să prezinte dovada vaccinării. Cei care refuză vaccinarea, deşi nu au motive medicale, vor trebui să prezinte teste negative, dacă nu au trecut prin boală.

”În cazul în care vaccinarea nu este recomandată în cazuri speciale, aflate sub tratament, desigur că statul îşi asumă în continuare obligaţia de a asigura testarea săptămânală, cum a procedat pe toată perioada stării de alertă. Însă, faţă de perioada de început a pandemiei, când vaccinul nu era disponibil, acum există dovezi ştiinţifice că aceasta este soluţia cea mai bună pentru prevenirea răspândirii virusului. În situaţia în care, chiar dacă nu există o recomandare medicală pentru a nu face vaccinul, angajatul decide că nu doreşte să se vaccineze şi nici nu a dobândit imunitate printr-un episod de infecţie cu SARS-COV-2, acesta trebuie să facă dovada unui test negativ”, a precizat ministrul.

Florin Cîţu a anunţat o prevedere dintr-un proiect OUG care spune că angajaţii din domeniul asistenţei sociale trebuie să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală.

”În ciuda disponibilităţii vaccinurilor, am constatat că la nivelul sistemului de asistenţă socială în România, din cauza dezinformării legată de vaccinuri, parte din angajaţii din centre rămân reticenţi. Aceşti angajaţi intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate (vârstnici, persoane cu dizabilităţi) sau cu copii. Dacă suntem un stat responsabil, nu putem accepta ca bătrânii, copiii şi persoanele cu dizabilităţi, aflate în grija statului, să fie puse în pericol chiar de către angajaţii pe care statul român îi plăteşte să aibă grijă de aceste persoane”, a declarat aceasta.