Raluca Turcan: Dacă nu reformăm sistemul, putem ajunge la o pensie cu o putere de cumpărare de 500 de lei / Ne propunem ca finalul anului 2022 să ne prindă cu o lege votată în Parlament

Raluca Turcan: Dacă nu reformăm sistemul, putem ajunge la o pensie cu o putere de cumpărare de 500 de lei / Ne propunem ca finalul anului 2022 să ne prindă cu o lege votată în Parlament

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, joi, că taxe și impozite plătite de toți românii, în valoare de 16,7 miliarde de lei, sunt transferate de la bugetul de stat la bugetul de asigurări sociale, pentru plata pensiilor. E nevoie de o reformă a sistemului, pentru ca acesta să devină sustenabil și pentru a fi eliminate inechitățile, a mai spus ministrul liberal. Turcan ar vrea ca noua lege a pensiilor să fie votată în Parlament până la finele anului 2022.

Raluca Turcan, despre reforma în sistemul de pensii

„Deficitul anul acesta este unul într-o creștere semnificativă față de anul 2019 și se ridică la 16,7 miliarde de lei, în condițiile în care, în anul 2019, era de 3 miliarde de lei și atunci au început cei din fosta guvernare să vorbească de majorări de pensii de 40%. Acești 16,7 miliarde de lei reprezintă suma care se transferă de la bugetul de stat către bugetul de asigurări sociale, adică bugetul în care se colectează contribuțiile de la cei care se află astăzi în activitatea profesională. Noi transferăm din taxele și impozitele tuturor românilor 16,7 miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat, pentru plata pensiilor”, adeclarat Raluca Turcan, pentru Europa FM.

Ministrul liberal al Muncii a precizat apoi că se impune reforma sistemului de pensii pentru ca acesta să devină sustenabil. De asemenea, reform va elimina inechitățile și va duce la creșterea pensiilor care acum sunt mici. În plus, va exista o formulă legală, stabilă, de majorare a pensiilor pe viitor.

„Există un studiu făcut acum 3 ani, în care se arată că, dacă acest deficit cronic la bugetul de pensii nu se redresează, în condițiile creșterii numărului de pensionari, atunci vom ajunge ca aceste cheltuieli să fie evident mai mari decât ceea ce putem plăti, să existe inflație, să scadă puterea de cumpărare și, implicit, puterea de cumpărare a unei pensii să ajungă undeva în jur de 500 de lei”, a mai declarat ministrul Muncii, pentru Europa FM.

Raluca Turcan ar vrea ca până la finalul anului 2022 noua lege a pensiilor să fie votată în Parlament: „Ne propunem ca undeva la mijlocul anului viitor să prezentăm proiectul de lege și finalul anului 2022 să ne prindă cu o lege votată în Parlament. Acesta este calendarul pe care ni-l asumăm în discuțiile cu Uniunea Europeană”.