Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”

Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”
Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL. Sursa foto: Rareș Bogdan / Facebook

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat că Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD), trebuie să explice de ce statul român a ajuns în situația de a fi sfidat de OMV Petrom, companie care refuză să plătească noua taxă. „Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că altfel părem o ţară bananieră, fără cap şi fără coadă”, a punctat Bogdan. Eurodeputatul a remarcat apoi dublul standard, faptul că micile firme imediat sunt pedepsite dacă nu-și plătesc taxele și impozitele la stat.

Rareș Bogdan spune că Ministerul Finanțelor trebuie să dea explicații în cazul OMV

„În următoarele zile, Ministerul Finanţelor, ministrul Finanţelor, secretarii de stat, sunt obligaţi să iasă cu lămuriri pentru români. Pentru că această Ordonanţă urma să afecteze 82 de companii, printre care şi OMV Petrol, şi Rompetrol, şi Romgaz, şi Likoil, şi Mol şi alte companii din domeniul energiei. Companiile mici plătesc această taxă, iar marea majoritate a companiilor mari, scapă de plata acestei taxe”, a declarat Rareș Bogdan la Realitatea TV, potrivit News.ro.

Acesta a acuzat apoi OMV Petrom că „a sfidat opinia publică” și „a avut neobrăzarea” să spună că nu va plăti taxa în România, ci în Austria.

„OMV Petrom are o centrală de cogenerare de energie electrică din gaz, care se află la Brazi, care reprezintă undeva la 24 la sută din totalul activităţii companiei şi această centrală nu intră în respectiva ordonanţă din cauza netrecerii unor coduri CAEN. Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că, pe de-o parte, statul român pare foarte slab în faţa unei corporaţii, pe de altă parte, cetăţeanul român se simte complet nedreptăţit, deoarece un om care are un chioşc, o mică brutărie sau un magazin sătesc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”, a mai explicat liberalul.

Rareș Bogdan a mai acuzat OMV Petrom că împiedică dezvoltarea României

Liderul PNL a mai susținut că OMV refuză să facă investiţiile de pe Neptun Deep și, astfel, ne pune piedici în a deveni jucători pe piaţa regională de furnizare de gaz.

„Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că altfel părem o ţară bananieră, fără cap şi fără coadă, unde statul nu contează şi autorităţile statului sunt sfidate de o companie care pur şi simplu refuză să se supună. Nu mai spun că aceeaşi companie refuză să facă investiţile de pe Neptun Deep şi practic ne îngreunează posibilitatea investiţiei şi a devenirii României ca jucător pe piaţa regională de furnizare de gaz în următorii 3-4 ani, fără să mai ţinem cont că aceeaşi companie refuză să ecologizeze puţurile de petrol, vreo 650 de puţuri”, a mai declarat Rareş Bogdan, potrivit News.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe