Războiul Rusiei înseamnă pierderi de vieți și costuri uriașe pentru Ucraina. Pagubele se ridică deja la o sumă uriașă / Începe conferința pentru reconstrucția țării

Războiul Rusiei înseamnă pierderi de vieți și costuri uriașe pentru Ucraina. Pagubele se ridică deja la o sumă uriașă / Începe conferința pentru reconstrucția țării
Mariupol, 27 aprilie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Invazia rusă a curmat mii de vieți, însă a provocat și pagube materiale enorme. Războiul lansat de Vladimir Putin și Federația Rusă o costă deja 700 de miliarde de dolari pe Ucraina, arată o analiză a publicației Blick.

Costuri uriașe pentru Ucraina din cauza războiului lansat de Rusia

Ofensiva rusă a lăsat în urmă case bombardate, străzi distruse și pierderi masive de venituri, provocând pagube enorme statului invadat. Deși nu există date exacte în acest sens, Școala de Economie de la Kieva calculat valoarea daunelor pe baza informațiilor raportate și a propriilor investigații. La începutul lunii iunie, cercetătorii ucraineni estimau prejudiciul la circa 600 de miliarde dolari, cu pagube de 104 miliarde dolari la nivelul infrastructurii.

De atunci, numărul continuat să crească și este posibil să fi egalat între timp produsul intern brut al Elveției din 2021, de 742 miliarde dolari, notează Blick, care a realizat o analiză a daunelor minime.

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei începe chiar luni, la Lugano, acolo unde guvernul de la Kiev este așteptat să prezinte prioritățile pentru acest efort uriaș.

Case de locuit: 40 miliarde dolari

Potrivit Blick, rușii au bombardat în Ucraina cel puțin 44 de milioane de metri pătrați de locuințe. În mai bilanțul arăta deja 227 de fabrici, 1.123 de școli, 621 de grădinițe, 295 de poduri și 20 de centre comerciale distruse, cu pagube suplimentare de zeci de miliarde dolari.

Rute de transport: 33,5 miliarde dolari

Forțele ruse au luat în vizor și drumurile, și rețeaua de căi ferate. Până acum au fost avariați circa 23.000 de kilometri drumuri, cu un cost de 30 de miliarde dolari. Un număr de 6.300 au fost distruși, pagubele fiind de 3,5 miliarde.

Agricultura: 28 miliarde dolari

Părți mari din câmpurile de cereale ale Ucrainei au devenit neutilizabile. În plus, rușii au distrus sau au confiscat mașini și tractoare. Doar valoarea bunurilor distruse este de 4,3 miliarde dolari. Cu tot cu veniturile pierdute, prejudiciile însumează 28 de miliarde.

Mașini: 1 miliard dolari

Se estimează că ucrainenii au pierdut peste 105.000 de vehicule, iar calculul daunelor nu cuprinde mașinile care nu sunt înmatriculate în Ucraina.

Biserici și bunuri culturale: 353 milioane dolari

Forța rusă de invazie nu a menajat nici bisericile și bunurile de patrimoniu. Cel puțin 141 de clădiri religioase și 203 clădiri culturale au fost distruse. Pagubele se ridică la 81 de milioane de dolari în cazul bisericilor, respectiv la 272 de milioane de dolari în cazul sectorului cultural, dar valoarea istorică a clădirilor în cauză este inestimabilă.

Pierderi economice uriașe

Pierderile economice compun cea mai mare parte a pagubelor, fiind vorba de sute de miliarde dolari. Banca Mondială estimează că produsul intern brut al Ucrainei va scădea cu 45% din cauza prăbușirii investițiilor, a migrației în masă, a blocajelor navale și a scăderii exporturilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe