Reacția lui Ludovic Orban, întrebat despre o eventuală cooptare la guvernare a UDMR, în condițiile în care Uniunea votează în Parlament inițiativele populiste ale PSD (VIDEO)

Reacția lui Ludovic Orban, întrebat despre o eventuală cooptare la guvernare a UDMR, în condițiile în care Uniunea votează în Parlament inițiativele populiste ale PSD (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat că i se pare regretabilă decizia UDMR de a vota inițiativele populiste ale PSD din Parlament, după ce, săptămâna trecută, aleșii Uniunii au fost de partea liberalilor și au lipsit de la discuțiile din comisii pe aceste teme. Marți, în plen, parlamentarii UDMR au votat inițiativele PSD privind majorarea pensiilor cu 40%, creșterea salariilor chiar din acest an pentru profesori și creșterea fondurilor alocate administrațiilor locale. Orban a avertizat că măsurile pupuliste impuse de social-democrați riscă să arunce România în incapacitate de plată. Declarația despre UDMR vine în contextul în care, recent, liderul Kelemen Hunor nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, Uniunea să intre la guvernare cu PNL.

Reacția lui Ludovic Orban, după ce UDMR a votat în Parlament inițiativele PSD ce cresc cheltuielile

Întrebat cum vede atitudinea de azi a UDMR, în condițiile în care Uniunea nu exclude să participe la o guvernare liberală, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Este regretabil faptul că, după ce au fost alături de noi în Comisia de buget-finanțe și nu au participat la această decizie, au schimba poziția și, într-un fel, au avut o contribuție la această decizie a PSD. În ce ne privește pe noi, PNL, ne interesează să câștigăm alegerile cu un scor cât mai mare, astfel încât să nu fie nevoie de alianțe foarte ample, care să complice guvernarea. România are nevoie în următorii 8 – 10 ani de o guvernare stabilă, coerentă, care să acționeze clar precis pentru dezvoltarea rapidă a României, pentru creșterea veniturilor oamenilor, pentru modernizarea reală, pentru creșterea vitezei de realizare a proiectelor”.

Reacția lui Ludovic Orban, întrebat despre o eventuală cooptare la guvernare a UDMR, în condițiile în care Uniunea votează în Parlament inițiativele populiste ale PSD

Parlamentul a adoptat, marți, rectificarea bugetară cu amendamentul PSD privind creșterea pensiilor cu 40%. Au fost 242 voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” şi 11 abţineri. Practic, rămâne în vigoare Legea pensiilor care prevede majorarea punctului de pensie cu 40%. Guvernanții au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională inițiativele PSD.

Orban a avertizat că decizia de azi generează un risc major de a nu se mai putea face față tuturor cheltuielilor: „De fapt, PSD își dorește să nu mai fie plătie pensiile, salariile, să nu mai avem bani de investiții, către autoritățile locale, către cheltuielile sociale. Asta vrea PSD. Ăsta va fi rezultattul dacă acceptăm decizia unei majorități toxice care distruge România încetul cu încetul, prin toate aberațiile votate în Parlament. Guvernul va ataca la CCR această lege. Nu vom accepta sub nicio formă aceste majorări fără indicarea surselor de venit”.

Kelemen Hunor, despre intrarea UDMR la guvernare: E una dintre variantele fezabile

La finele lunii august, președintele UDMR, Kelemen Hunor, declarase ca fiind „fezabilă” o viitoare guvernare PNL-UDMR.

Întrebat dacă este dispus să treacă peste animozitățile cu USR și să facă parte dintr-o alianță cu PNL și USR PLUS, Kelemen Hunor a spus că „este o variantă fezabilă”.

„E una dintre variantele fezabile. O coaliție va fi. PNL-USR va fi o coaliție extrem de puternică, dar doar ei singuri după maximum 2 ani de zile se vor întoarce unii împotriva altora și de aceea e nevoie de o coaliție mai mare”, a mai declarat liderul UDMR, la Adevărul Live.

Ultima oră
21:20 - Florin Cîțu: Trebuie să înțelegem că această campanie de vaccinare nu este campania mea
21:13 - Florin Cîțu: România a fost verde cel mai mult timp din UE / Discuțiile cu Ministerul Sănătății erau de foarte multe ori despre agențiile de medicamente, despre acea agenție de investiții cu salarii imense, dar nu despre pandemie (VIDEO)
21:12 - Florin Cîțu, explică de ce a apărut în platoul B1 TV cu mască: „Din măsuri de siguranță și pentru Congres, bineînțeles”
20:54 - Cseke Attila: Erau sub 700 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 când am venit la Ministerul Sănătății. Numărul infectărilor și al internărilor crește mai brusc decât în celelalte valuri (VIDEO)
20:51 - Spitalul Județean Ilfov redevine unitate pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19
20:50 - Activităţile economice se vor închide la ora 18:00, unde incidența trece de 4 la mie
20:33 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
20:30 - Marcel Ciolacu critică participarea lui Iohannis la congresul PNL: „O implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică”
20:28 - Declic: DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin. Infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu
20:27 - O unitate mobilă de ATI, dedicată pacienților cu forme grave de COVID-19, va fi amplasată la Institutul Marius Nasta din București