Reorganizarea Ministerului Economiei, criticată dur de patronatele din Turism: „Este un război al imaginilor, un război al încordării mușchilor. Claudiu Năsui a mai desființat în trecut sinecuri inexistente”

Reorganizarea Ministerului Economiei, criticată dur de patronatele din Turism: Este un război al imaginilor, un război al încordării mușchilor. Claudiu Năsui a mai desființat în trecut sinecuri inexistente
Ministrul Economiei, Claudiu Nasui. Sursa foto: Facebook

Noua reorganizare de la Ministerul Economiei anunțată de Claudiu Năsui în urma căreia ar urma să se desființeze pe bandă rulantă posturi importante a provocat numeroase critici la adresa ministrului USR. Mulți se tem că în urma disponibilizărilor, turismul național ar urma pur și simplu să dispară din preocupările Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

În noua reorganizare anunțată de Claudiu Năsui pe pagina de Facebook, multe structuri se vor comasa iar Ministerul Turismului se va reduce la 3 servicii organizate în două directii diferite.

Reorganizarea anunțată de Claudiu Năsui, criticată dur de patronatele din turism

Așa zisa reformă este însă criticată de patronatele din turism care se plâng de lipsa de transparență decizională și îl acuză pe ministrul Claudiu Năsui că se află într-o campanie de imagine, cu anunțuri exagerate postate pe Facebook, fără a încerca să găsească soluții concrete pentru dezvoltarea turismului românesc.

Dragoş Răducanu, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a declarat pentru B1TV.RO că ministrul Claudiu Năsui a mai desființat în trecut posturi fictive sau sinecuri inexistente, doar ca dea bine la public:

“Este, de fapt, un război al imaginilor, un război al încordării mușchilor. Dacă se va întâmpla, așa cum promite ministrul Năsui care a mai desființat între ghilimele niște sinecuri inexistente, adăposturile pentru atașații de turism extern, deci lucrează la imagine dar nu face nimic. Exact acele sinecuri nu existau, dar dă bine pe Facebook pentru nucleul dur de admiratori”, a declarat Dragoș Răducanu.

Acesta a atras atenția că nu este binevenită comasarea anunțată de ministrul Claudiu Năsui și că mulți reprezentanți ai patronatelor nu o susțin:

“În ceea ce privește această comasare, bineînțeles că nu este binevenită pentru că în primul rând nu s-a consultat cu nimeni. Cred că nici nu îl interesează părerea noastră. Informațiile sunt neclare, puține, nu știm cum anume se va proceda. Nu există informații oficiale, dânsul postează pe Facebook simple opinii și este foarte greu să știm care vor fi efectele. Sunt doar mesaje pentru admiratori. Turismul trebuie să meargă bine în România, trebuie să ne reprezinte și trebuie să aducă bani în țară și să creeze locuri de muncă. Mulți colegi de-ai mei nu sunt de acord cu măsurile anunțate”, a precizat Dragoș Răducanu.

Direcțiile din Ministerul Economiei, decimate în urma reorganizării

În urma noilor măsuri anunțate de ministrul Claudiu Năsui, Direcția generală Turism prevăzută cu 49 de posturi din care 1 director general, 1 director general adjunct, 2 directori si 4 șefi serviciu se reorganizează prin reducerea funcției de director general adjunct, a funcțiilor de director, a celor patru sefi serviciu prin desființarea direcției control turism  și direcția autorizare în turism și înființarea a 2 servicii Serviciul Control turism cu 13 posturi din care 1 sef serviciu și Serviciul Autorizare în turism cu 14 posturi din care 1 sef serviciu.

Direcția Generală Promovarea economiei prevăzută cu 129 de posturi din care 1 director general, 1 director general adjunct, 1 director, 1 director adjunct și 3 sefi serviciu se reorganizează prin reducerea posturilor de Director, Director adjunct și 1 eșf serviciu, si reorganizarea activității direcției prin înființarea a 2 serviciu – Serviciul Promovare turism cu 13 posturi din care 1 sef serviciu și  Serviciul Atragere investitii cu 14 posturi din care 1 sef serviciu.

Nu doar Turismul este vizat de reducerile de posturi. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat miercuri că 39% dintre funcţiile de conducere și 30% din cele de execuţie vor dispărea. Cei care vor rămâne în minister vor da concurs pe posturi. El spune că ministerul a ajuns să aibă foarte multe structuri și șefi ca urmare a „multiplelor despărțiri și comasări de ministere”.

Ministrul este decis să decimeaze și Direcția resurse minerale neenergetice care se ocupă de sectorul ce vizează extragerea cuprului sau a oricărei alte resurse neenergetice și asigurarea unui lanț complet de exploatare. Mulți se plâng că măsura riscă să blocheze strategiile ce vizează exportarea produselor finite și că riscăm să creștem exporturile de materii prime, în urma cărora dispare valoarea adăugată.

Direcțiea Industriei de Apărare ar urma la rândul ei să treacă prin reorganizări. Armata Română riscă astfel să se doteze cu tehnică militară din import, în vreme ce fabricile de armament românești, pe primele locuri pe vremuri, sucombă, lăsându-ne dependenți de producătorii străini.

Promovarea comerțului prin promovarea și susținerea exportatorilor români , echilibrarea balanței comerciale, creșterea  influenței României pe piețele externe sunt tot atâtea puncte pe care reorganizarea promovată de Claudiu Năsui e va slăbi diminuând drastic rolul și funcțiile ministerului.

Aceste schimbări sunt explicate de Claudiu Năsui pe Facebook, prin faptul că că ar fi nevoie de atâția șefi și directori în Ministerul Economiei și că România are nevoie de un stat mic și concentrat pe ce trebuie să facă.