Robert Cazanciuc (PSD): Statul e obligat să negocieze condiții mai bune pentru muncitorii români din străinătate. Fără plan de relansare, angajații cu contracte suspendate, peste 1 milion, vor fi șomeri (FOTO)

Robert Cazanciuc (PSD): Statul e obligat să negocieze condiții mai bune pentru muncitorii români din străinătate. Fără plan de relansare, angajații cu contracte suspendate, peste 1 milion, vor fi șomeri (FOTO)
Foto: Robert Cazanciuc / Facebook

Social-democratul Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a afirmat că statul român este obligat să negocieze salarii mai mari și asistență medicală pentru românii care sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate. Senatorul PSD a acuzat Guvernul că nu este în stare să stimuleze angajarea în economia românească și a susținut că dacă acesta nu vine rapid cu un plan de relansare economică, toți cei peste 1 milion de români care au acum contractele suspendate din cauza epidemiei de coronavirus vor deveni șomeri. Totodată, Cazanciuc a mai precizat că diplomații ar trebui să lase „încremenirea în proiectele de salon” și să se preocupe de suferințele Diasporei. Reacția social-democratului vine de 1 Mai și în contextul în care numeroși români sunt nevoiți să plece la muncă peste granițe, deși e pandemie de coronavirus.

Robert Cazanciuc (PSD): Statul e obligat să ajute românii care muncesc în străinătate

Robert Cazanciuc a scris, pe Facebook, faptul că românii au tot dreptul să lucreze unde le e mai bine, dacă Guvernul nu se preocupă să stimuleze angajarea în economia românească. Totuși, statul român are obligația de a negocia pentru acești muncitori salarii cât mai bune și asistență medicală. Și diplomații români ar trebui să fie mai atenți la nedreptățile ce li se fac românilor nevoiți să lucreze în străinătate.

„Cum guvernul nu este capabil să stimuleze angajarea în economia româneasca a celor întorși acasă, românii au dreptul să lucreze unde cred că le este mai bine, dar, cu atât mai mult, în vremuri de COVID 19, statul român are obligația să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai bune, asistență medicală efectivă acolo unde ai noștri merg când este nevoie de ei, ca niște soldați credincioși în teatrele de operațiuni. Aștept ca diplomații să lase încremenirea în proiectele de salon și să verifice ceea ce presa românească sau străină prezintă zilnic ca fiind suferințele muncitorilor români”, a scris senatorul PSD, pe Facebook.

Cazanciuc a mai susținut că acum peste un milion de oameni au contractele suspendate din cauza epidemiei de coronavirus și aceștia vor rămâne de tot fără slujbe dacă Guvernul nu va veni cu un plan de relansare economică: „În lipsa unui plan concret de relansare a economiei, cele 1.035.585 contracte individuale de muncă suspendate în mai puțin de 2 luni riscă să se transforme în toți atâția șomeri care vor lua drumul pribegiei, iar 1 Mai 2020 să rămână în istorie ca cea mai neagră zi a muncitorilor români”.

În plină pandemie de coronavirus, tot mai mulți români pleacă la muncă în Occident

Imaginile cu românii care așteaptă cursele speciale pentru a pleca la muncă în vestul Europei au ajuns și în presa internațională.

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

La începutul acestei luni, astfel de imagini surprinse pe aeroporturile din Cluj și Iași au declanșat un adevărat scandal în România, deoarece au arătat că muncitorilor sezonieri nu li s-au asigurat condițiile unui drum sigur, în contextul epidemiei de coronavirus.

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Recent, 300 de români care lucrează la un abator din Germania au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, confirmând temerile că lucrătorii sezonieri nu au asigurate condițiile necesare pentru a nu se infecta cu coronavirus.

În schimb, angajatorii din Occident par să răsufle ușurați. De exemplu, publicația BILD i-a luat interviu unui agricultor din Saxonia Inferioară care a spus că pur și simplu nu poate lucra cu nemți.

Marea Britanie a organizat curse speciale pentru a aduce muncitori români în agricultură, după ce campania de recrutare locală a eșuat.

Între timp, italienii chiar își fac griji că pierd din forța de muncă românească, în avantajul unor state precum Germania, Marea Britanie sau Franța.

Ultima oră
08:28 - Beatrice Mahler: Morga Institutului Marius Nasta este plină. Am avut foarte multe decese în ultimul timp
08:02 - Patru persoane au murit, după un grav accident de circulație în județul Caraș-Severin. Una dintre victime avea 16 ani
07:48 - România, printre destinațiile preferate de nevaccinați, datorită măsurilor mai relaxate. „Au cerut un zbor doar dus”
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)