România nu va încasa prima plată de 2,6 miliarde euro pe PNRR la final de iulie, așa cum dorea. Comisia Europeană: Rezultatul evaluării se amână pentru septembrie

România nu va încasa prima plată de 2,6 miliarde euro pe PNRR la final de iulie, așa cum dorea. Comisia Europeană: Rezultatul evaluării se amână pentru septembrie
Foto: Pixabay

Prima cerere de plată pe care a depus-o România pentru PNRR nu va fi aprobată la finalul lunii iulie, evaluarea fiind prelungită până în septembrie, a precizat Comisia Europeană pentru G4Media.ro.

România nu va încasa prima plată de 2,6 miliarde euro pe PNRR la final de iulie

„În general, Comisia transmite o evaluare preliminară a cererii în curs de două luni de la primirea acesteia. Pentru a oferi timp suficient pentru finalizarea acestei evaluări, autoritățile române au decis, în acord cu Comisia Europeană, să prelungească această perioadă până la data de 16 septembrie. Această practică nu este neobișnuită”, spune Comisia Europeană.

Guvernul României a transmis o primă cerere de plată pentru proiectele din PNRR pe 31 mai, iar evaluarea Comisiei Europene urma să fie comunicată în decurs de două luni.

La sfârșitul lunii iunie, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spunea: „Sperăm noi ca până la sfârşit de iulie România sa încaseze cele 3 miliarde de euro pe care îi avem în această cerere, de aici se deduce prefinanţarea. Sunt amănunte tehnice, dar sunt banii care ne ajută la stabizarea financiară a României”.

Prima cerere de plată cuprinde rezultatul jaloanelor și țintelor care au avut ca termen-limită data de 31 decembrie 2021. Cererea a fost transmisă cinci luni mai târziu. Un raport de audit obținut de G4Media arăta la acea vreme că opt jaloane dintre cele aferente anului 2021 nu fuseseră finalizate complet.

Dintre ele, un rol important îl aveau cele legate de mecanismul de control și gestionare a fondurilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe