Scandal în Parlament: Primarii ar urma să primească pensii speciale din 2022

Scandal în Parlament: Primarii ar urma să primească pensii speciale din 2022
Vot în Parlament

Un nou scandal s-a iscat în Parlament, după ce USR a cerut celor de la PSD, PNL și UDMR să elimine pensiile speciale pentru primari. Mai precis, partidul lui Dacian Cioloș a cerut lui Nicolae Ciucă să dea o ordonanță de urgență pentru abrogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, veniturile pentru această categorie vor intra în plată pe 1 ianuarie 2022.

Marți, Ionuț Moșteanu a declarat că proiectul USR, de eliminare a pensiilor speciale pentru primari a fost blocat.

„Asistăm la un nou abuz al preşedintelui Camerei Deputaţilor nou instalat. Programul aprobat pentru dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor era până la ora 13,00. Imediat după primele puncte urma să fie citit şi adoptat tacit de către Cameră proiectul USR de abrogare a pensiilor speciale pentru primari, foşti primari şi foşti preşedinţi de CJ.

(…) Astăzi au oprit şedinţa abuziv doar pentru a mai trage de timp două săptămâni şi a face ca acest proiect să nu ajungă în dezbatere la Senat, care este Cameră decizională”, a transmis Ionuț Moșteanu.

Avertismentul USR cu privire la pensiile speciale

Zeci de mii de foști primari vor urma să încaseze de la stat pensii speciale, a atenționat Ionuț Moșteanu.

„Aduc aminte că Viorica Dăncilă a dat ordonanţă pe Codul administrativ şi a stabilit că şi primarii, foştii primari, foştii viceprimari, foştii preşedinţi de Consilii Judeţene sunt îndreptăţiţi să primească pensie specială. Doi ani la rând am reuşit cu presiune să prorogăm acest termen, însă am văzut că nici PNL, nici PSD, nici UDMR nu prea voiau să taie efectiv aceste pensii speciale.

Am depus, alături de colegii mei de la USR, proiect anul acesta. A intrat în dezbatere la Camera Deputaţilor şi noul FSN vrea să tragă de timp. Mai este o lună şi câteva zile, şi foştii primari, zeci de mii de foşti primari vor veni să ceară pensii speciale. Profită de aceste discuţii, de ce se întâmplă zilele astea cu guvernul, învestire, negociere şi aşa mai departe. PSD, PNL şi UDMR vor da pensii speciale pentru zeci de mii de oameni. Acest lucru mi se pare o mizerie, în contextul în care ani de zile îi auzim că vor să taie pensiile speciale, nu le-au tăiat, dar şi adaugă o nouă categorie”, a transmis Moșteanu.

USR a transmis un mesaj categoric alianței PSD PNL UDMR. Ciucă este „somat” să anuleze pensiile speciale pentru aleșii locali.

„Îi somez pe cei de la PNL, PSD şi UDMR, îl somez pe domnul Ciucă, noul premier, viitorul premier, să nu îşi bată joc de milioanele de pensionari din România şi să dea ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea acestor pensii speciale. Este articolul 270 din Ordonanţa 57 din 2019. (…) Domnul Ciucă să fie responsabil şi să se poată uita în ochii milioanelor de pensionari care au nişte pensii de mizerie şi să nu mai creeze o nouă categorie de privilegiaţi şi să dea o ordonanţă de urgenţă imediat, săptămâna viitoare, pentru că altfel într-o lună de zile intră în vigoare”, a mai precizat Moșteanu.