Schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu, criticate de reprezentanții elevilor și părinților: N-am fost consultați. Deciziile sunt bulversante, părinții sunt stupefiați. Unii copii au ajuns în comă diabetică (VIDEO)

Schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu, criticate de reprezentanții elevilor și părinților: N-am fost consultați. Deciziile sunt bulversante, părinții sunt stupefiați. Unii copii au ajuns în comă diabetică (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, că vacanța de primăvară se va extinde la o lună, iar Evaluarea Națională și admiterea la liceu vor fi decalate. Nu și examenul de Bacalaureat. Deciziile au fost dur criticate de reprezentanții elevilor și părinților.

Într-o intervenție pentru B1 TV, Karina Caramihai, secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor, și Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, au reproșat faptul că nu au fost consultați în luarea acestor hotărâri. Ei au subliniat că elevii vor avea cel mai mult de suferit de pe urma acestor decizii, pe care Cristache le-a catalogat ca fiind pur politice. Ambii au mai spus că nu văd ca aceste schimbări să ducă la reducerea ratei de infectare cu coronavirus.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Reprezentanții eleviilor și părinților, nemulțumiți de schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu în Educație

„Consiliul Național al Elevilor dezaprobă profund ultimele decizii ale ministrului Educației. Să întrerupă elevii o lună școala, ca mai apoi să vine două-trei săptămâni pentru a se pregăti de examenele naționale sau pur și simplu pentru a-și continua studiile e groaznic pentru că după urmează și vacanța de vară, or ciclul lor de învățământ va fi întrerupt undeva la jumătate”, a susținut Karina Caramihai, pentru B1 TV.

Întrebată dacă, în opinia sa, prelungirea vacanței de Paște va reduce riscul de transmitere a SARS-CoV-2, Caramihai a răspuns: „Nu cred că acest lucru se va întâmpla, nu putem să preconizăm ce se va întâmpla mâine, darămite peste două luni. Tocmai de aceea înțelegem de ce deciziile se iau pe repede-înainte. Dar să nu uităm ca actorii educaționali să fie consultați și să nu fim puși în fața faptului împlinit, când deciziile sunt luate și nu mai e nimic de făcut. De aceea dezaprobăm și această lipsă de consultare pe care ministrul Educației a avut-o în raport cu ultimele decizii luate”.

„S-a amânat și Evaluarea Națională undeva la două săptămâni. Ei bine, nu putem ști sigur că elevii vor fi în siguranță în momentul în care se întorc la cursuri, or ar trebui să-ți asumi cauza și nu efectul”, a mai spus reprezentanta elevilor.

Întrebat dacă i se par necesare soluțiile propuse de Cîmpeanu, Cristache a răspuns: „Sub nicio formă nu sunt de acord cu această decizie (a prelungirii vacanței). Pe lângă faptul că nu am fost consultați, chiar dacă până acum am fost de acord într-un procent major cu deciziile Ministerului Educației, având în vedere contextul pandemic, de această dată, din punctul nostru de vedere, această decizie are caracter politic. În rest, modul în care s-a procedat, o decizie luată în câteva ore cu această ruptură în sistemul educațional… Faptul că ții copiii o lună în vacanță îi rupi efectiv de context, de modul în care ei trebuie să se pregătească. E culmea că tocmai dl ministru, care susține că trebuie să facem școală în orice condiții – chiar și peste 6 la mie (rată de infectare)… deși aici e o altă discuție și nu suntem întru totul de acord – acum îi ducem în vacanță forțată o lună, în condițiile în care, cu certitudine, acești copii vor circula. Nu poți să spui că vei reduce rata de infectare atât timp cât o lună nu poți să stai efectiv închis în casă ca și cum ai fi la penitenciar.

Planurile profesorilor sunt și ele date peste cap.

Decizia e bulversantă, părinții sunt stupefiați. Am grupurile de mesaje pline cu cuvinte nu tocmai ortodoxe la adresa Ministerului și nu înțelegem de ce nici măcar nu ne-a consultat cu câteva ore înainte, să ne facă să înțelegem. Au venit, au declarat, au bătut palma, ”la revedere!”. S-au spălat pe mâini și toate aceste neajunsuri ajung până la urmă la elevii care vor susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Dvs înțelegeți logica? De ce doar evaluarea Națională a fost amânată?”, a declarat Iulian Cristache, pentru B1 TV.

Întrebat dacă, în opinia sa, aceste decizii s-au luat dat fiind că a crescut rata de infectare cu coronavirus, reprezentantul părinților a răspuns: „Nu! Cauza e una politică, acele fonduri care trebuie să ajungă la părinți, 75%. Că dacă chiar ajungeam la o rată crescută, acești copii trebuiau să stea acasă, iar unii părinți trebuiau să-și ia indemnizația de 75%. Deci această decizie are caracter politic 100% și-mi asum ceea ce spun!”.

Despre calendarul examenelor, Cristache a spus: „E o decalare inexplicabilă, ilogică, atât timp cât decalezi doar Evaluarea Națională, o duci într-un regim termic ridicat, în iulie, cu masca folosită la temperaturi ridicate, cu stresul aferent. Au fost și o generație de sacrificiu, că ba nu au avut manuale, ba au avut programa schimbată… Iar acum aceste neajunsuri ajung tot pe spatele copiilor. Sunt copii care au ajuns în comă diabetică din cauza acestui stres cu această Evaluare Națională, cu schimbări care apar de pe o zi pe alta. Nici noi nu mai știm că să explicăm părinților, cum să venim în sprijinul lor”.

La rândul ei, Karina Caramihai a susținut că ar fi fost mai bine să continue școala online, dacă altfel nu se putea, pentru că „cel puțin elevii nu ar fi fost complet rupți de realitatea școlii”.

„Noi am făcut o consultare și am văzut că aproape jumătate din școlile respondente nu au personal medical care să realizeze teste. Aproape 200.000 din două milioane au fost folosite. Nu se testează, măsurile igienico-sanitare nu sunt respectate întru totul. Așa se poate explica de ce apar cazuri în școli”, a mai spus Caramihai.

Cristache a fost și el de acord că mai bine se revedea la școala online decât să se decaleze structura anului școlar: „Dacă se decidea ca peste 6 la mie să rămână în online, atunci nu era nicio problemă, ceea ce s-a și întâmplat de cele mai multe ori în ultimul an. Deci nu trebuia să decalăm. De asta vă spun că decizia are caracter politic, fondul problemei fiind miza financiară”.

Despre efectele acestor decizii asupra anului școlar, reprezentanta elevilor a explicat: „E greu să spunem acum, dar pe termen lung sigur se vor vedea rezultatele negative ale școlii online, unde în multe locuri, din păcate, cel puțin inițial nu s-a făcut. A tot stresul pe care elevii l-au acumulat. Deși poate adulții nu realizează, e foarte mult stres. Foarte mulți au examene și nu știu ce se va întâmpla”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:50 - Gest grosolan după remiza lui CSA Steaua cu Șelimbăr. Ce a făcut un oficial al roș-albaștrilor la finalul partidei (VIDEO)
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”