Ședință de Guvern. Ludovic Orban, după ce Comisia Europeană a aprobat investiția pentru Sibiu-Pitești: Avem banii alocați pentru un tronson de autostradă fundamental, primul care traversează munții

Ședință de Guvern. Ludovic Orban, după ce Comisia Europeană a aprobat investiția pentru Sibiu-Pitești: Avem banii alocați pentru un tronson de autostradă fundamental, primul care traversează munții
Foto: gov.ro

Guvernul Orban s-a reunit, joi seară, în ședință, iar premierul Ludovic Orban i-a felicitat pe cei implicați în demersurile care au condus la decizia Comisiei Europene de a aprobao investiţie în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti, în speță „Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, de asemenea Ministerul Mediului și cei care au lucrat la documentațiile de mediu”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, după ce Comisia Europeană a aprobat investiția pentru Sibiu-Pitești

A aprobat alocarea unei finanțări de 875 de milioane de euro pentru construcția tronsonului de autostradă Sibiu-Pitești. Sigur că în ceasul al 12-lea, aproape de finalul celui de-al șaptelea an al exercițiului 2014-2020, s-a luat această decizie și aș vrea să felicit Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, de asemenea Ministerul Mediului și cei care au lucrat la documentațiile de mediu, pentru această reușită. Deci este o garanție în momentul de față că avem banii alocați pentru a construi un tronson de autostradă fundamental, primul tronson de autostradă care traversează munții și care asigură, practic, banii necesari pentru închiderea Coridorului IV, coridorului Rin-Dunăre”, a declarat prim-ministrul României, în ședința în care cabinetul liberal a abordat și alte inițiative, care vizează, printre altele, data alegerilor parlamentare și conectarea școlilor la Internet.

El a precizat că, „în ceea ce privește stadiul contractelor, conform informării făcute de domnul ministru Bode, autostrada este împărțită în cinci tronsoane. Pe tronsonul I deja se efectuează lucrări de construcție, Sibiu-Boița, progresul este de 21%, stadiul fizic al lucrărilor. Pe tronsonul V avem contractul semnat de proiectare și construcție, este în curs de realizare proiectarea. Pe tronsonul IV s-au depus ofertele și e în curs de evaluare. De asemenea, pentru tronsonul II și tronsonul III sunt depuse documentațiile la Autoritatea Națională de Achiziții Publice, urmând să fie lansată procedura de licitație”.

Ce a spus premierul despre Autostrada Unirii și alte tronsoane

„Este extrem de important faptul că putem să spunem clar, da, vom avea autostrada de pe Coridorul IV Pan-European și se va realiza prima traversare a munților pe profil de autostradă. Sigur că nu ne oprim aici. După preluarea de la Comisia de Prognoză, Ministerul Transporturilor are pregătită documentația pentru tronsonul de autostradă Ploiești-Brașov. De asemenea, sunt două tronsoane de autostradă care vor traversa munții înspre Moldova. Este vorba de Autostrada Unirii, Târgu Mureș-Iași-Ungheni, pentru care pe primul tronson, Târgu Mureș-Târgu Neamț, este în curs de realizare Studiul de Fezabilitate. De asemenea, în cursul acestei luni, va fi lansată licitația pentru contractul de realizare a Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pe celelalte două tronsoane, de la Târgu Neamț, până la Ungheni. De asemenea, este semnat contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pe un alt tronson important, care va traversa Carpații și va asigura legătura între Moldova și infrastructura de transport europeană. Este vorba de tronsonul de autostradă Bacău-Brașov”, a mai adăugat premierul Ludovic Orban.