Ședința la Cotroceni, despre măsurile pentru gestionarea epidemiei de COVID-19. Președintele Klaus Iohannis, declarație de presă la finalul evenimentului, în direct pe B1 TV

Ședința la Cotroceni, despre măsurile pentru gestionarea epidemiei de COVID-19. Președintele Klaus Iohannis, declarație de presă la finalul evenimentului, în direct pe B1 TV
Foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele României, Klaus Iohannis, se va înâlni cu mai mulți demnitari, joi, ora 14, la Palatul Cotroceni din Capitală, pentru o ședință în care vor fi abordate măsurile de gestionare a epidemiei de COVID-19, potrivit Președinției.

Ședința la Cotroceni, despre măsurile pentru gestionarea epidemiei de COVID-19

La reuniune vor participa Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, și secretarii de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și Bogdan Despescu, chestor șef de poliție.

La finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis va susține și o declarație de presă.

România, peste 48.000 de cazuri confirmate de COVID-19. Noi restricții de la1 august

În ultimele opt zile, la fiecare 24 de ore, autoritățile române au depistat alte peste 1.000 de cazuri noi de infecție cu coronavirus. Astfel, bilanțul epidemiei de COVID-19 a urcat la48.235 de îmbolnăviri confirmate și 2.269 decese legate de SARS-CoV-2.

În acest context, Guvernul Orban a adoptat noi măsuri de restricție, care prevăd posibilitatea autorităților locale de a introduce obligația de a purta mască și în spații deschise, dar și limitări pentru programele orare ale teraselor, cluburilor și cazinourilor din țară, care vor fi implementate în județele mai afectate de epidemie.

„Propunerea CNSU este de a impune obligativitatea purtării măștii și în aer liber, în anumite spații, în anumite intervale orare, unde nu se poate asigura distanța minimă de protecție de 1,5 metri. Este vorba despre piețe, care sunt aglomerate, unde se formează cozi, unde interacțiunea este foarte apropiată. Este vorba de faleze, am dat exemplul Galațiului, acolo e o aglomerație în weekend în care nu poți să păstrezi distanța. Este vorba despre târguri, despre localități, unde se fac evenimente de ziua localității. De asemenea, pe peroanele gărilor, în stații, unde se așteaptă mijlocul de transport”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Cu toate acestea, Guvernul Orban a renunțat la introducerea restricțiilor suplimentare despre plaje.

„După cum ați văzut nu mai este în Hotărârea de Guvern. A fost o propunere care a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, însă după analiza actelor normative care deja există s-a considerat căexistă regulamente suficiente care să fie aplicate pe plaje, cu condiția ca ele să fie respectate, motiv pentru carenu s-a mai inclus în Hotărârea de Guvern pentru plaje. Dar bineînțeles este posibil să se vină cu alte prevederi pentru alte amplasamente din zona plajelor și a litoralului care să stabilească exact orarul de lucru și care sunt restricțiile, acolo”, a explicat Raed Arafat.