Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent lunar de 2.000 de lei pentru cadrele didactice, în timpul stării de urgență sau de alertă: Legea merge la Camera Deputaților (VIDEO)

Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent lunar de 2.000 de lei pentru cadrele didactice, în timpul stării de urgență sau de alertă: Legea merge la Camera Deputaților (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorii au adoptat, luni, cu 85 voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi 13 abţineri, proiectul de lege, inițiat de PSD, care prevede acordarea unor stimulente de risc, în valoarede 2.000 de lei pentru cadrele didactice, în perioada stării de urgență și a stării de alertă. Senatul este prima cameră sesizată, astfel că inițiativa legislativă merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul a fost înregistrat în procedură de urgență în Parlament.

Proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent lunar cadrelor didactice în timpul stării de urgență și stării de alertă a trecut de votul Senatului

”Cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat vor primi un stimulent de riscîn cuantum de 2000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toata durata stării de alertăși a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19.

Stimulentul de riscacordat conform alin. (1) nu se cuprinde în baza lunarăde calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentrumuncă, reglementatăla titlul V «Contribuții sociale obligatorii» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de lege care a fost inițiat de parlamentarii social-democrați Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Cosmin Radu Preda şi Alfred Simonis.

Actul normativ mai prevede că în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare, Guvernul trebuie să emită normele de aplicare ale legii.

Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent lunar de 2.000 de lei pentru cadrele didactice, în timpul stării de urgență sau de alertă: Legea merge la Camera Deputaților

Premierul Ludovic Orban: Bugetul nu își mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor

Referindu-se, luni, la această lege, precum și la modificările aduse în comisiile de specialitate ale Parlamentului la proiectul de rectificare bugetară transmis de Guvern, premierul Ludovic Orban a declarat că, în prezent, bugetul de stat nu mai poate suporta o nouă creștere a cheltuielilor.

”Bugetul nu își mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față. În urma zilei negre de la Parlament, în care Comisia de buget-finanțe, adică PSD-iștii din Comisia de buget-finanțe au adoptat niște modificări la Ordonanța de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forțele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanțe, pentru că asta va atrage consecințe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiții, de a atrage fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Or, cred că este de ajuns și trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a declarat șeful Guvernului.

Klaus Iohannis: PSD pur și simplu nu a învățat nimic. Vrea să detoneze finanțele publice ale României

Subiectul stimulentului de risc pentru cadrele didactice a fost comentat recent și de președintele Klaus Iohannis. Întrebat, în cadrul comferinței de presă de miercuri, dacă ar promulga această lege în cazul în care ea va fi adoptată de Parlament, șeful statului a răspuns: ”Dacă o promulg sau nu, vă voi spune atunci când o am în față, dar pot să vă spun un lucru care, sincer, m-a întristat și chiar m-a surprins un pic. (…) În Comisiile de Buget reunite, PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat într-un fel, cu amendamente, proiectul rectificării bugetare și dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, pesediștii, atunci aceste lucruri ar costa peste 6% din PIB în restul acestui an și în anul viitor. Este evident că acești bani pur și simplu nu există și constatăm că PSD pur și simplu nu a învățat nimic, nici nu dorește, și nici nu dorește să facă o politică constructivă, ci vrea să detoneze finanțele publice ale României”.