Sociologul Alin Teodorescu: După o perioadă de buimăceală, PSD a crescut din nou peste PNL. S-ar putea ca anul viitor PSD să facă din nou guvernul

Sociologul Alin Teodorescu: După o perioadă de buimăceală, PSD a crescut din nou peste PNL. S-ar putea ca anul viitor PSD să facă din nou guvernul

Sociologul institutului de sondare a opiniei publice IMAS, Alin Teodorescu, a declarat într-un interviu că l-a avertizat pe premierul Victor Ponta încă din primăvara anului trecut ca va pierde alegerile prezidențiale.

De asemenea, sociologul susține că Ponta a început să recâștige încrederea românilor și că există mari șanse ca PSD să facă din nou guvernul.

“Știi că l-am sprijinit cât am putut… Mi s-a părut un om tânăr care, chiar dacă mai face greșeli și a făcut greșeli cu carul, are o șansă, dar am înțeles până la urmă de ce a vrut să candideze la președinție și să-l înlăture pe Crin Antonescu: viza imunitatea președintelui. S-a și văzut că imunitatea aceasta l-ar fi ajutat. După o perioadă de buimăceală acum a început să lucreze efectiv ca prim-ministru, PSD a crescut din nou peste PNL, iar el și-a consolidat puțin amărâtă aia de încredere în rândul opiniei publice. Președintele cade accelerat în aprecierea publică și perspectiva de acum, din septembrie 2015 pentru alegerile din 2016, e mult mai bună pentru PSD. S-ar putea ca anul viitor PSD să facă din nou guvernul, asta dacă Victor se ține în continuare de guvernare şi rămâne prim-ministru până după alegerile locale. Şi, evident, dacă nu se întâmplă nimic anormal, că se poate întâmpla orice. PSD poate câștiga ușor alegerile locale cu un prim-ministru care se ocupă de problemele reale, nu de prezența la Consiliul European și de prieteniile cu primii miniștri non-europeni”, a declarat Teodorescu pentru evz.ro.

Cât despre Dragnea, Teodorescu spune că este “o soluție de avarie, un politican fără anvergură”.

În cadrul aceluiași interviu, sociologul a vorbit și despre reîntoarcerea fostului președinte Traian Băsescu în politică.

“Udrea a făcut 6-7% dacă-mi aduc aminte bine, el o să facă 9%. Îi ajută în special pe foştii pedelişti din PNL care sunt nemulțumiți, dar care nu vor să se ducă la Tăriceanu.  Revenirea lui Traian Băsescu e legată de faptul că PMP n-a reușit să genereze un lider. Băsescu poate să creeze un partid de 10%”, a precizat Teodorescu.

Întrebat despre părerile potrivit cărora președintele Klaus Iohannis tace și face, Teodorescu susține e că “acesta a fost votat pentru că lumea nu l-a vrut pe Ponta” și că este un principe care “nu are legătură cu România”.

“Ca preşedinte nu mai are nici măcar rolul pe care-l avea Iliescu în al doilea mandat de președinție, când a fost interfața cu străinătatea. Interfața noastră cu străintate sunt acum Ministerul Justiției, DNA, mass- media…”, adaugă acesta.

Sociologul nu a fost surprins de reținerea lui Sorin Oprescu, spunând că acest lucru trebuia să se întâmple și că nu e nimic anormal.

“…dacă citiți rapoartele Curții de Conturi referitoare la Primăria Generală vă îngroziți ce scrie acolo… Deci nu e nimic anormal, pur și simplu clasa politică din România se consideră deasupra legii și asta vine de dinainte de 1989”, comentează acesta.