Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță, trebuie să discutăm inclusiv cu opoziția pentru a avea o lege a educației care să nu mai fie schimbată în funcție de schimbările guvernamentale (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță, trebuie să discutăm inclusiv cu opoziția pentru a avea o lege a educației care să nu mai fie schimbată în funcție de schimbările guvernamentale (VIDEO)
foto: Facebook @ Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că prima sarcină a grupului de lucru interministerial, care se va forma până la 1 august, va fi să stabilească care va fi forma schimbărilor aduse în sistemul de educație, mai exact dacă se va merge pe o lege a educației republicată sau nu, dacă va fi un act normativ pentru învățământul preuniversitar separat de cel universitar ș.a.m.d.

Totodată, oficialul a punctat că este nevoie de consultări pentru ca modificările să fie asumate de toate forțele politice, astel încât legea educației să nu mai depindă de schimbările guvernamentale.

Sorin Cîmpeanu, despre viitoarea lege a educației

Întrebat la finalul ședinței de Guvern de miercuri, ședință în care cabinetul Cîțu și-a asumat proiectul „România Educată”, dacă pachetul legislativ va presupune o nouă lege a educației, iar cea din prezent va fi abrogată, sau mai degrabă se poate vorbi despre modificări aduse legii actuale, precum și când preconizează că va fi adoptată în Parlament, ministrul a răspuns: „Prima sarcină a grupului interministerial, care se va forma cu termen-limită 1 august, va fi tocmai aceasta, să stabilească în ce măsură vom merge către o lege a educației republicată, vom merge către o lege a învățământului preuniversitar separat de învățământul universitar, dacă învățământul universitar va avea și partea de cercetare integrată sau nu, dacă vom avea statutul personalului didactic inclus în lege sau în afara acestei legi, deci este prima sarcină asupra căreia acest grup de lucru interministerial va trebui să răspundă, și pe baza reprezentării partidelor politice”.

„Pentru că în ultimă instanță, acest proiect de lege va fi adoptat de către Parlamentul României. Este necesară consultarea în vederea identificării numitorului comun acceptabil pentru toate forțele politice, asumat de toate forțele politice, în așa fel încât să putem asigura ceea ce vă spuneam, predictibilitate în sistemul de educație”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă nu ar fi nevoie de un pact semnat de toate partidele și dacă nu ar trebui să discute inclusiv cu cei din opoziție pentru noua strategie pe educație, ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat: „Cu siguranță, da. Chiar dacă există rezerve cu privire la această sintagmă, «pact pentru educație», până la urmă tot acolo va trebui să ajungem într-un fel sau altul. Da, este nevoie să prezentăm cu argumente lucrurile în așa fel, să fim permeabili la observații argumentate din partea tuturor pentru a avea un proiect, o lege a educației, care să nu mai fie schimbată în funcție de schimbările guvernamentale”.

Ultima oră
13:51 - Florin Cîțu: Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei în gestionarea valului 4 COVID / Laude pentru Cseke Attila, interimarul de la Sănătate (VIDEO)
13:41 - Loredana Groza, anunț după ce duminică a fost luată cu ambulanță. Cum se simte artista
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea
12:43 - Sute de centre de vaccinare anti-COVID au fost închise temporar. Câte mai sunt funcţionale
12:37 - Ionuț Moșteanu (USR PLUS), despre premier: L-a demis pe Octavian Berceanu de la Garda de Mediu și l-a înlocuit cu fiul unui primar PNL care și-a făcut averea tăind păduri. Ăsta e Florin Cîțu! (VIDEO)