Sorin Cîmpeanu: Șansele ca elevii de clasele V, VI, VII, IX, X, XI să revină în școli cu prezență fizică sunt exact acelea condiționate de evoluția epidemiologică (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Șansele ca elevii de clasele V, VI, VII, IX, X, XI să revină în școli cu prezență fizică sunt exact acelea condiționate de evoluția epidemiologică (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Educației a primit, miercuri, alături de ceilalți membri ai Guvernului, doza de rapel din vaccinul anti-COVID-19. La ieșirea din Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”. Sorin Cîmpeanu a făcut mai multe declarații de presă, context în care a fost întrebat ce șanse au să revină la școală pentru cursuri cu prezență fizică în următoarele două luni, de exemplu în luna aprilie, elevii din clasele V-VII și IX-XI, care moment merg în clase doar în scenariul verde.

Sorin Cîmpeanu, întrebat despre revenirea elevilor din clasele V-VII și IX-XI la școală pentru cursuri cu prezență fizică

„Șansele sunt exact acelea condiționate de evoluția epidemiologică. Șansele ca elevii de clasele V, VI, VII, IX, X, XI să revină în școli cu prezență fizică sunt exact acelea pe care ni le creăm fiecare dintre noi în parte și fiecare dintre noi împreună, adică respectarea tuturor regulilor care pot și trebuie să prevină transmiterea acestui virus. Alt răspuns mai exact nu pot să vă dau”, a răspuns Sorin Cîmpeanu.

Elevii din clasele menționate de ministrul Educației merg la școală pentru cursuri cu prezență fizică doar în scenariul verde. În cel galben și în cel roșu, ei își desfășoara activitatea didactică în sistem online.

Conform listei publicate de Ministerul Educațieiîn 5februarie,149 de localități erau în scenariul roșu, 903 în scenariul galben, 3.181 în cel verde, în timp ce 24 de localități aveau o incidență de peste 6 la mia de locuitori, situație în care cursurile se desfășoară în sistem online pentru toate clasele.

„Scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line”, explica președintele Klaus Iohannis, în 14 ianuarie.

Ministrul Educației, despre vaccinarea personalului din învățământ

În aceeași serie de declarații de presă, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre vaccinarea personalului din învățământ, despre care spune că „va avea o prioritate sistemică în cadrul procesului de vaccinare” încă din a doua jumătate a acestei luni.

„Încă din a doua jumătate a acestei luni, personalul din învățământ va avea o prioritate sistemică în cadrul procesului de vaccinare. A demonstrat că e cea mai numeroasă categorie din cel nouă categori de personal esențial care are disponibilitate de vaccinare, care vrea să se vaccineze, știind fiind faptul că, de luni, cea mai mare parte a școlilor își desfășoară orele cu prezență fizică.Îmi exprim încrederea că prin responsabilitatea fiecăruia în școli nu vor fi focare, astfel încât e o speranță să nu închidem școlile după ce le-am deschis. Unde vor apărea situații, împreună cu MInisterul Sănătății, DSP-urile și alți responsabili nu vom ezita să luăm decizii pentru siguranța sanitară a tuturor”,a precizatSorin Cîmpeanu.