Sorin Roșca Stănescu, după vizitele în închisoare la Năstase și Vîntu: E inuman că de 12 ani nu a mai avut loc nicio amnistie

Sorin Roșca Stănescu, după vizitele în închisoare la Năstase și Vîntu: E inuman că de 12 ani nu a mai avut loc nicio amnistie

Fostul jurnalist și actualul senator Sorin Roșca Stănescu a publicat, vineri, un editorial în care arată că în România nu s-a mai făcut nicio amnestie de 12 ani de zile. Textul a fost publicat după ce Stănescu a primit dreptul de a-și vizita în închisoare bunii săi prieteni Adrian Năstase și Sorin Ovidiu Vîntu.

De 12 ani, în România, nu a mai avut loc nicio amnistie. De 12 ani, nu s-a mai recurs la această procedură constituțională, prin care anumite categorii de oameni privați de libertate să poată fi scoși din penitenciare și redați societății. Este inuman că nu s-a recurs la amnistii.

Și această gravă omisiune a autorităților statului a agravat nu numai viața unor persoane și a unor familii, ci și condițiile de viață din închisori. Ca să nu mai vorbim de munca gardienilor și de pericolele la care aceștia sunt expuși prin supraaglomerare. Și, apoi, este o realitate că statul consuma bani publici pentru fiecare deținut, în timp ce, în principiu, statul are de câștigat dacă acesta este liber și își găsește un loc de muncă„, scrie Stănescu, pe site-ul jurnalul.ro.

Senatorul USL a primit dreptul de a-i vizita pe cei doi condamnați și din cauza calității sale de secretar al Comisiei senatoriale pentru drepturile omului.

Acesta a arătat în editorial că intenționează să promoveze două proiecte de lege privind amnestia.

Întrucât am avut șansa, prin statutul pe care îl am de senator și de secretar al Comisiei pentru drepturile omului, să fac un prim tur de orizont legat de situația deținutilor, îmi voi asuma sarcina – recunosc, riscantă – de a promova proiectele de lege pentru cele doua amnistii. În episodul următor, voi utiliza, pentru a fi mai explicit, informații dintr-un senzațional și dramatic articol, publicat, pe mai multe site-uri, de Bogdan Popovici. El însuși o victimă a unui sistem care funcționează defectuos„, încheie Sorin Roșca Stănescu.