Stelian Ion: Cea mai bună soluție pentru desființarea Secției speciale era cea pe care am trimis-o Parlamentului, fără prevederi speciale / E important să nu se atingă nimeni de competența DNA (VIDEO)

Stelian Ion: Cea mai bună soluție pentru desființarea Secției speciale era cea pe care am trimis-o Parlamentului, fără prevederi speciale / E important să nu se atingă nimeni de competența DNA (VIDEO)

Proiectul privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a intrat în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Ministrul Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS), a amintit motivele pentru care a fost înființată Secția specială și a prezentat bilanțul negativ al acesteia: „o cheltuială foarte mare, cu rezultate slabe”.

Totodată, Ion a insistat că soluția cea mai bună pentru desființarea Secției speciale e proiectul de lege așa cum a fost el trimis de Guvern. Deci fără controversatul amendament impus de UDMR, dar asumat de un deputat al minorităților, care prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat nu se poate face decât cu avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Magistraturii.

De altfel, Stelian Ion a declarat în repetate rânduri că nu e deloc de acord cu introducerea de superimunități în cazul magistraților. Însă proiectul de lege privind desființarea Secției speciale nu poate trece fără voturile UDMR.

Amintim că peste 1.000 de magistrați au semnat un memoriu prin care au criticat dur acordarea de garanții suplimentare în cazul lor.

Stelian Ion: Cea mai bună soluție pentru desființarea Secției speciale era cea pe care am trimis-o Parlamentului, fără alte prevederi speciale / E foarte important să nu se atingă nimeni de competența DNA

Stelian Ion, despre desființarea Secției speciale

„E o zi importantă pentru că, acum mai bine de trei ani, într-o expunere de motive pe câteva rânduri, se propunea înființarea SIIJ. De ce? ”Pentru că putem și pentru că se impune”. Nu se explica deloc necesitatea înființării acestei Secții speciale. Realitatea a dovedit că înființarea SIIJ a fost o mare eroare. Consider că e o rușine în privința Justiției române, văzând bianțul acestei Secții, dincolo de orice discuții de ordin politic.

Avea ocazia această Secție să demonstreze tuturor că ne-am înșelat când am criticat vehement înființarea ei. Nu s-a întâmplat asta. Dincolo de câteva anchete targhetate pe câțiva magistrați curajoși, care au criticat la acel moment Legile Justiției și care au îndrăznit să se ia de piept cu corupția, nu avem niciun fel de rezultate, ba dimpotrivă: 6.000 de dosare sunt acum blocate efectiv.

De aceea e foarte important să privim adevărul în față. Când ne-am asumat această guvernare, am asumat pe bază de argumente, nu emoții, desfiinarea acestei Secții.

Ne dorim o soluție legislativă care să nu pice în vreo extremă sau alta, care să fie echilibrată. Pentru Guvern, această soluție legislativă era cea pe care am trimis-o Parlamentului, fără alte prevederi speciale, pentru că e foarte importat să respectăm câteva principii.

Dacă s-a vorbit despre principiul specializării, că faptele de corupție trebuie anchetate de procurorii specializați, că faptele de care țin de criminalitate organizată și terorism trebuie anchetate de procurorii specialiați și așa mai departe, acest principiu trebuie respectat.

Sub nicio formă nu vom admite ideea ca aceste dosare care vizează magistrații și pot avea ca obiect fapte de corupție să nu fie anchetate de DNA. De fapt, una dintre mizele principale ale înființării acestei Secții a fost ca, printr-unsistem extrme de ingenios, dar parșiv să fie trase către Secția specială dosare de corupție. Asta s-a întâmplat, au fost asemenea exemple.

E foarte important ca, oricare ar fi soluția legislativă, să nu se atingă nimeni de competența DNA, că asta ar însemna să nu avem încredere într-o instituție a statului care a avut rezultate bune, cu toate criticile din spaiul public, să nu existe pe viitor argumentul că magistrații nu au încredere în această instituție.

Bilanțul a fost unul negativ: o cheltuială foarte mare, cu rezultate slabe.

Nici ideea de a fi trimite dosarele la Parchetul General nu poate fi aceeptată sub nicio formă, că asta ar însemna aceeași Mărie cu altă pălărie, înseamnă că, de fapt, dosarele nu vor putea fi anchetate de către procurorii din serviciile teritoriale și nu poți gestiona un număr atât de mare de dosare – 6.000 de dosare – cu o unitate centrală. Deci trebuie să existe unități teritoriale, altfel se pune batista pe țambal și nu vom avea niciun fel de ficiență.

Nu există un fenomen generalizat de corupție în magistratră. Sunt fapte izolate.

Guvernul susține varianta în forma inițială trimisă către Parlament. Considerăm că aceasta e varianta cea mai corectă! Cert e că această Secție specială trebuie desființată”, a declarat ministrul Stelian Ion, la dezbaterea din Camera Deputaților.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative