Stelian Ion, după ce șeful CSM a sesizat Inspecţia Judiciară privind declarațiile sale despre „preluarea cu japca” a unor dosare: Am argumente foarte puternice, dar nu-mi doresc să escaladăm

Stelian Ion, după ce șeful CSM a sesizat Inspecţia Judiciară privind declarațiile sale despre „preluarea cu japca” a unor dosare: Am argumente foarte puternice, dar nu-mi doresc să escaladăm
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Stelian Ion, ministrul USR-PLUS al Justiției, a declarat că nu-și dorește să intre într-o dispută cu Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ion a insistat că are argumente solide care-i susțin declarațiile făcute într-un interviu, declarații față de care Mateescu a sesizat Inspecția Judiciară, dar preferă să nu escaladeze acest conflict.

Stelian Ion, reacție după ce Bogdan Mateescu (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu declarațiile sale

Într-un interviu acordat G4Media luna trecută, Stelian Ion a susținut că va solicita, lucru pe care l-a făcut între timp, Procurorului General realizarea unui control la unitățile de parchet, pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare.

„Am observat în timp niște lucruri nu tocmai în regulă, ele sunt legate de eludarea regulilor de competență: declinări la solicitare, preluări de dosare, reuniri din acestea, tot felul de astfel de acte, care de multe ori au condus fie la tergiversarea dosarelor, fie la soluții parcă dinainte dorite. Nu e normal să se ceară cu insistență de o unitate de parchet un anumit dosar. Și atunci, am atribuția asta potrivit legii să declanșez un control pe chestiuni ce țin de respectarea regulilor în ce privește activitatea procurorilor și vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitățile de parchet pentru a veni în final cu niște propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza, declara ministrul la acea vreme, pentru G4Media.

Declarația nu a fost tocmai bine primită, astfel că președintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecția Judiciară.

Acum, într-un interviu pentru HotNews, ministrul USR-PLUS a insistat că are argumente care să-i susțină afirmațiile. Totuși, nu vrea să escaladeze acest conflict.

Întrebat despre sesizarea făcută de Bogdan Mateescu la IJ, Stelian Ion a răspuns: Ar însemna să intru într-o dispută cu șeful CSM și nu-mi doresc. E atribuția sa să sesizeze Inspecția Judiciară, vom vedea ce zice Inspecția, e dreptul său, cum e dreptul meu, ca ministru al Justiției, să acționez conform conștiinței și conform a ceea ce cred că e corect pentru sistemul judiciar. Aceste tensiuni probabil că sunt în centrul atenției, fac cumva obiectul unei monitorizări din partea presei pe bună dreptate, dar nu-mi doresc să escaladăm, că mi-ar fi foarte ușor. Am argumente foarte puternice în sensul în care ce am spus în acel interviu e întemeiat și chiar aștept din partea Parchetului General să primesc informarea despre declinări și preluări de dosare”.