Stelian Ion insistă că legea privind desființarea Secției speciale nu trebuie să includă superimunități pentru magistrați. „Aici nu încap ambițiile și orgoliile” (VIDEO)

Stelian Ion insistă că legea privind desființarea Secției speciale nu trebuie să includă superimunități pentru magistrați. „Aici nu încap ambițiile și orgoliile” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Iuliana Scântei (PNL), președinta Comisiei juridice a Senatului, a declarat că liberalii au depus amendamente la Legea de desfiinţare a Secției speciale, așa încât să fie eliminată superimunitatea acordată magistraţilor la dezbaterile de la Camera Deputaţilor. Și senatorii USR-PLUS au depus un amendament în același sens.

La rândul său, ministrul Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS), a repetat că forma cea mai bună a acestui proiect de lege este cea trimisă de Guvern Parlamentului, care nu include niciun fel de superimunitate pentru magistrați.

Amintim că, la Camera Deputaților, acestui proiect de lege i-a fost adus un amendament controversat ce prevede avizul obligatoriu al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru trimiterea în judecată a unui magistrat. Amendamentul a fost dorit de UDMR, dar a fost inițiat de un membru al grupului minorităților naționale.

Ministrul Stelian Ion speră ca în Senat această superimunitate să fie eliminată, așa încât forma adoptată să fie practic cea propusă de Guvern.

Stelian Ion insistă că legea privind desființarea Secției speciale nu trebuie să includă superimunități pentru magistrați. „Aici nu încap ambițiile și orgoliile”

Stelian Ion, despre desființarea Secției speciale

„Salut decizia de a introduce amendamentul de eliminare a acelei variante introduse la Cameră, de revenire la proiectul Guvernului. Nu e o chestie care să țină de ambiții sau orgolii. Aici nu încap ambițiile și orgoliile, aici e strict o chestiune de ordin practic și juridic. E cea mai bună variantă aceea în care, potrivit programului de guvernare, așa cum ni l-am asumat cu toții, se întregește competența DNA, se continuă lupta anticorupție, se oferă toate garanțiile pentru magistrați, dar și pentru toți cetățenii României de independență a justiției. Chiar dacă cu o oarecare întârziere, că ne-am fi dorit să rezolvăm această problemă acum câteva luni, iată că ne apropiem de un deznodământ corect și așteptăm acel vot. În scurt timp va veni și avizul Comisie de la Veneția. Nu am emoții în această privință. Comisia nu va spune altfel despre această Secție decât ce a spus deja și va fi un suport foarte bun acel aviz”, a declarat, luni, ministrul Justiției, Stelian Ion.

Tot luni, vicepremierul Dan Barna, co-președintele USR-PLUS, a anunțat că Senatul ar putea fi convocat în sesiune extraordinară pentru a vota proiectul Ministerului Justiției de desființare a SIIJ.

Ultima oră