Tanczos Barna: Intervenția împotriva urșilor agresivi se va face gradual, de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Nu vom interveni în habitatul natural al ursului (VIDEO)

Tanczos Barna: Intervenția împotriva urșilor agresivi se va face gradual, de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Nu vom interveni în habitatul natural al ursului (VIDEO)

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat joi, pentru B1 TV, că proiectul de Ordonanță de Urgență privind intervenția în cazul urșilor agresivi prevede o intervenție graduală, nu direct împușcarea acestora cu arma letală. Intervenția se va face strict în localitate, de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Împușcarea cu armă letală se va face doar după ce alte metode – alungare, tranchilizare și relocare – au fost epuizate ori ursul e prea agresiv pentru a fi puse în aplicare. „Poliția, jandarmeria trebuie să fie la fața locului, să asigure ordinea publică, iar intervenția cu armă letală se poate face doar dacă jandarmeria spune că se poate face în siguranță”, a mai spus ministrul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tanczos Barna, despre intervențiile împotriva urșilor agresivi

„Zilele trecute am avut consultări cu autoritățile locale, asociații de fermieri, ONG-uri care lucrează de decenii și au proiecte serioase. Am avut discuții și cu asociații de vânătoare. A rămas un singur ONG care critică vehement această propunere, celelalte asociații, după ore de discuții, susțin intervenția rapidă în localitate.

Trebuie să subliniem că vorbim de intervenții în intravilan, în zona locuită de oameni, nu intervenție în habitatul natural al ursului și în niciun caz nu putem vorbi de vânătoare, pentru că intervenția rapidă se referă strict la exemplarul care e în localitate, care atacă și creează probleme, care e în gospodăria omului. Propunem ca intervenția să fie făcută strict de personalul tehnic al asociației de vânătoare care, în principiu, trebuie să aibă un contract de prestări servicii cu o autoritate publică locală”, a declarat Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Ministrul a subliniat că intervenția împotriva ursului va fi graduală, acesta nu va fi direct împușcat cu armă letală.

„E trecut în proiectul de OUG că dacă e prima dată când ursul e văzut în localitate sau reprezintă un pericol direct, ursul trebuie alungat. Dacă se poate, ursul trebuie tranchilizat și relocat. Dacă cele două metode nu pot fi puse în practică sau ursul revine în minute, ore în localitate sau nu se poate apropia personalul pentru a-l tranchiliza și exemplarul e în gospodărie, e agresiv, a omorât animale, atunci intervenția să fie cu armă letală.

Poliția, jandarmeria trebuie să fie la fața locului, să asigure ordinea publică, iar intervenția cu armă letală se poate face doar dacă jandarmeria spune că se poate face în siguranță”, a explicat ministru Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Ultima oră
19:25 - Comunicaţiile dintre cele două Corei, restabilite la iniţiativa lui Kim Jong-un. Cum interpretează serviciile secrete sud-coreene schimbarea de atitudine de la Phenian
19:15 - Alertă la Pentagon. Clădirea a fost sigilată, după ce s-au tras focuri de armă în apropiere. Cel puțin o persoană a fost ucisă
19:04 - AUR, despre noile buletine: „De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?”. George Simion: Genul e o realitate subiectivă, nu trebuie să ajungem cu aceste discuții nici măcar în școli (VIDEO)
18:57 - Imagini virale de la Mamaia. Un grup de turiști a încins o paranghelie cu purcei la proțap, chiar în fața unui hotel din centrul stațiunii
18:24 - Emil Boc, despre buletinele electronice: Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă. Nu se introduce nimic în corpul uman
18:23 - CNCAV: 15.395 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultima zi. 11.174 au primit prima doză
17:53 - Cât a ajuns să coste o cameră la Mamaia, după scumpirile de la 1 august. Turiștii plătesc sume piperate pentru o vacanță pe litoral
17:40 - Scurtcircuit în camera de resuscitare a UPU, la Spitalul Judeţean Piteşti. Trei pacienţi au fost evacuaţi
17:22 - Calendarul anului școlar 2021 – 2022. Când începe școala și cât vor dura cele trei vacanțe din acest an
17:20 - Sorin Cîmpeanu, despre plata orelor remediale: E o problemă de organizare, fondurile europene necesită mai multe raportări. Nu găsesc justificare ca aceste plăţi să întârzie dincolo de septembrie (VIDEO)