Taxa pe tranzacțiile bancare, propusă în cadrul negocierilor pe pachetul fiscal de reducere a deficitului bugetar, nu întrunește consensul partidelor. Din acest motiv, această propunere nu se va concretiza.
Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a făcut aceste precizări într-o intervenție în emisiunea Talk B1. El a spus că pachetul de măsuri fiscale va conține doar acele propuneri care întrunesc aprobarea partidelor participante la negociere.
„Din informațiile pe care le avem, taxa nu este susținută de majoritatea partidelor. A fost o propunere pe masă care nu a întrunit consensul, iar în spațiul public vor ajunge doar măsurile care întrunesc consensul partidelor pentru că altfel nu pot fi susținute. Este greu de negociat în această perioadă pentru că sunt patru partide, cinci grupuri politice, cu minoritățile și cu toții trebuie să fie de acord cu anumită măsură care se ia”, a declarat Gabriel Zetea.
Politicianul PSD a declarat că direcția principală care trebuie adoptată este de a reduce cheltuielile publice ale statului. El a precizat că există un consens general pe acest subiect și a dat ca exemplu instituția pe care o conduce, Consiliul Județean Maramureș, unde s-au făcut reduceri de 10%.
„Dar direcția cred că o înțeleg toate partidele, este destul de clară. În primul rând trebuie să vorbim despre reducerea cheltuielilor statului, iar aici este un consens general. Sunt modele bune de urmat, în instituții. Eu sunt președintele CJ Maramureș, iar în acest an am redus cu 10%, fără proteste, în înțelegere cu angajații CJm bugetul de funcționare al instituției pe care o conduc. O astfel de reducere se poate face în orice instituție, atâta vreme se explică scopul pentru care trebuie să o facem”, a spus Gabriel Zetea.
Gabriel Zetea a declarat, totodată, că nu trebuie adoptate măsuri de austeritate care să ducă la scăderea veniturilor populației.
„Apoi, nu cred că trebuie să vorbim despre măsuri de austeritate pentru că nimeni nu-și dorește scăderea veniturilor populației. Aceasta ar însemna un consum mai redus, un consum mai redus ar însemna TVA mai puțin încasat la stat, o altă problemă pe care ți-o creezi singur. Dar trebuie să vorbim despre eficientizarea statului și mai ales a colectării. Acolo este cea mai mare problemă, la evaziunea fiscală care este 10% din PIB și, mai ales, avem neîncasări la TVA de 8,5 miliarde euro pe an. Acolo este mai importantă discuția, decât pe cine punem prim-ministru”, a mai spus Gabriel Zetea.
În acest context, politicianul PSD a mai spus că principala discuție care ar trebui să se poarte în această perioadă este legată de numirea viitorului șef la ANAF. Acesta va avea o sarcină foarte dificilă de a crește nivelul de colectare și de a recupera sumele rezultate din evaziunea fiscală.
„Cine este șeful ANAF care își asumă măsurile de încasare a TVA de la evazioniști, de la cei care încalcă legea, de la cei care fac concurență neloială actorilor economici corecți, care își plătesc taxele, care sunt conștiincioși, care își realizează activitatea economică profitabilă respectând regulile jocului. Așadar, cine este șeful ANAF care va implementa aceste măsuri este cea mai importantă discuție pentru că acolo trebuie să fie o persoană hotărâtă care să intre cu picioarele într-un sistem care a generat cele mai mari neîncasări pentru statul român. Acolo trebuie să acționăm cu toții, la evaziunea fiscală, neîncasarea de TVA”, a mai spus Gabriel Zetea.