Traian Băsescu a fost invitatul lui Sabin Orcan în cadrul emisiunii ”Special B1”: Vezi care au fost principalele declarații ale fostului șef al statului (VIDEO)

Traian Băsescu a fost invitatul lui Sabin Orcan în cadrul emisiunii ”Special B1”: Vezi care au fost principalele declarații ale fostului șef al statului (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu a fost vineri seara, invitatul lui Sabin Orcan în emisiunea „Special B1”, difuzată la postul B1 TV.

Subiectul principal al dezbaterii a fost cota obligatorie de imigranți care îi revine României, conform noului plan al Comisiei Europene. Fostul președinte a declarat că dacă era el la Cotroceni, CE nu ar fi lansat o cotă de emigranți fără a consulta România. „Eu am sesizat altceva ce mi se pare extrem de delicat. (n.r. Președintele Klaus Iohannis) afirmă că aceste cote s-au stabilit de comisie fără a consulta statele membre. Nu cred că dacă eram eu la Cotroceni, Comisia și-ar fi permis să aleagă o cotă fără să mă consulte. Sunt convins că multe state au fost consultate”. (Detalii AICI)

Legat tot ce acest subiect al crizei imigranților, Traian Băsescu a vorbit și despre problemele pe care le vor întâmpina europenii în procesul de integrare a imigranților. „Noi nu am reușit să integrăm romii. Cum o să-i intregrăm pe musulmani despre care nici nu știi care sunt suniți și care sunt șiiți? Noi cu ungurii ne mai certăm, dar ăștia își pun și bombe”. (Detalii AICI)

În cadrul emisiunii, fostul președinte a analizat cauzele care au dus la declanșarea crizei imigranților cu care se confruntă Europa în ultimele luni. Băsescu crede că principala lecție pe care trebuie, noi europenii, să o învățăm este aceea că în statele islamiste nu putem exporta democrația așa cum s-a încercat deoarece acei oameni văd democrația altfel decât noi. (Detalii AICI)

Acesta a declarat că odată cu declanșarea acestei crize, problemele din Ucraina au fost uitate. „Odată cu declanșarea crizei refugiaților a uitat toată lumea de Ucraina, dar acolo se agravează situaţia. România se poate trezi oricând cu 10 mii de ucraineni, preponderent de etnie română, care vor să le găsești soluții în România. Și noi ce le zicem, că avem locurile de azil ocupate cu oameni din Africa. Maestru Juncker ne-a informat de unde să luăm refugiații fiecare „, a spus Băsescu. (Detalii AICI)

În acest haos creat de criza refugiaților și a cotelor impuse României de către Comisia Europeană, Băsescu are și un sfat pentru președintele Klaus Iohannis și anume „Blocaj la JAI”. (Detalii AICI)

El a mai precizat că problema cu gruparea Statului Islamic poate fi rezolvată prin două metode: ori dai armament armatei Siriei să-și curețe teritoriu, ori NATO trimite trupe terestre. Băsescu a subliniat faptul că România ar trebui să intervină în această problemă doar dacă este o intervenție NATO, nu dacă este” o intervenție a bunăvoinței”. (Detalii AICI)

Traian Băsescu a comentat și informația conform căreia Florin Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, a fost decorat de ambasadorul Franței cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului. ”Nu-i normal, ca general al armatei, să accepți decât decorații militare care se dau la schimb și în anumite condiții. Cred că nu e normal să accepți să fi decorat, tu ofițer român, la o ambasadă.  Nu e interzis de legislație. Poți fi decorat, dar mie nu mi se pare potrivit”, a declarat Băsescu. (Detalii AICI)

Referitor la politică, Traian Băsescu a declarat nu va mai candida pentru vreo funcție publică, însă va continua să se implice în politică. Fostul președinte a spus că nu este interesat nici de șefia PMP la un viitor Congres, însă ar putea primi calitatea de președinte onorific al mișcării politice. (Detalii AICI)

Traian Băsescu a fost invitatul lui Sabin Orcan în cadrul emisiunii ”Special B1”