Traian Băsescu, la prezentarea programului pentru Capitală: Are la bază câteva elemente esențiale, care țin de evoluția noastră într-o lume în care încălzirea globală e cea mai mare problemă (VIDEO)

Traian Băsescu, la prezentarea programului pentru Capitală: Are la bază câteva elemente esențiale, care țin de evoluția noastră într-o lume în care încălzirea globală e cea mai mare problemă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Traian Băsescu a organizat, sâmbătă, o primă conferință de presă în calitate de candidat al PMP la Primăria Capitalei, ocazie cu care și-a prezentat strategia pentru dezvoltarea Bucureștiului. „Are la bază câteva elemente esențiale, care țin de evoluția noastră într-o lume care își pune cea mai mare problemă sau care are cea mai mare problemă încălzirea globală”, a subliniat eurodeputatul, fost președinte și fost primar general al orașului.

Traian Băsescu, la prezentarea programului pentru Capitală

„Programul pe care eu l-am făcut public are la bază câteva elemente esențiale, care țin de evoluția noastră într-o lume care își pune cea mai mare problemă sau care are cea mai mare problemă încălzirea globală. Încălzire globală care este evaluată, în cazul în care nu se face nimic până în 2060, să aibe o creștere medie de 5 grade. Obiectivul pe care Uniunea Europeană și-l propune și pe care și l-a propus și Acordul de la Paris din 2016 cu privire la climă este ca prin măsuri de reducere a emisiilor de carbon încălzirea să fie redusă de la un estimat de 5 grade Celsius, la doar 1,5 grade Celsius creștere a temperaturii medii pe planetă. Sigur, sunt lucruri care par complicate, nu-s atât de complicate dacă te familiarizezi cu ele”, a declarat Traian Băsescu.

El a subliniat că „în această mare planetă, în această mare lume, există și un oraș care se numește București și e Capitala țării. Un oraș care are o suprafață de 283 de kilometri pătrați, o populație de 2.151.000 de locuitori înregistrată la Evidența Populației la 1 ianuarie 2020, un oraș care generează 208.653,1 milioane lei în Produsul Intern Brut, ceea ce în euro înseamnă 43,2 miliarde contribuție la Produsul Intern Brut al țării, ceea ce reprezintă cam 27% din Produsul Intern Brut. Plecând de la suprafață și populație, cu ușurință constatăm că densitatea populației pe kilometru pătrat este 9.029 de locuitori, o densitate ridicată. De asemenea, constatăm că în București avem 109.000 clădiri și mai constatăm că în fiecare zi Bucureștiul produce 3.600 la 3.800 de tone de gunoi menajer, ceea ce înseamnă 750.000 de tone de gunoi menajer anual. Mai știm că Primăria Capitalei are un buget de 7,2 miliarde RON, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 miliarde euro, iar împreună cu sectoarele bugetul consolidat ar fi 15,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă aproximativ 3,2 miliarde euro. Acesta este frame-ul în care trebuie așezat programul, populație, densitate, produs intern brut generat și, nu în ultimul rând, gunoaiele pe care le producem, care sunt o povară pentru Capitală”.

Până în 2030, UE și-a propus să reducă emisiile de carbon cu 40%

Alte elemente esențiale de la care a pornit programul, subliniază Traian Băsescu, sunt reprezentate de faptul că, până în 2030, UE și-a propus să reducă emisiile de carbon cu 40%, iar obiectivul este ca mixul energetic să fie alcătuit în proporție de 32% energie regenerabilă, cu o creștere a eficienței energetice cu 32%.

„Dincolo de procesarea gunoaielor, avem marea problemă a poluării – și procesarea gunoaielor face parte tot din reducerea nivelului de poluare pentru creșterea calității vieții, dar avem și poluarea generată de încălzire, de transport. Aici, am văzut câteva obiective. Toate obiectivele au ca obiectiv finanțare din resurse ale Uniunii Europene alocate României și ele ar fi următoarele. În primul rând, trebuie să rezolvăm problema încălzirii în București – avariile frecvente ne fac să spunem că trebuie găsite soluții alternative, iar obiectivele pentru reducerea emisiilor de carbon de asemenea ne obligă la măsuri”, a explicat Traian Băsescu, care a propus mai multe măsuri, precum trecerea la o implementare masivă a utilizării energiei regenerabile.

Ultima oră
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate
11:45 - Virgil Musta: Suntem, din nou, în al doisprezecelea ceas. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede
11:40 - Cine este Mihai Dan Zarug de la Asia Express, sezonul 4. Cu ce se ocupă concurentul de la Antena 1 și cum a ajuns cunoscut
11:33 - DLAF a sesizat DNA și cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna: „Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”