Daniela Nane, critici dure la adresa parlamentarilor USR, după un proiect de lege privind tratamentele HOMEOPATICE (FOTO)

Daniela Nane, critici dure la adresa parlamentarilor USR, după un proiect de lege privind tratamentele HOMEOPATICE (FOTO)

Senatorii şi deputaţilor au declarat război împotriva homeopatiei! Aceşia au întocmit un proiect de lege prin care vor ca astfel ca medicamentele homeopatice să fie inscripţionate cu mesajul: „Acest produs nu are efecte asupra sănătății”.

Acest proiect de lege a primit reacţii negative în mediul online. Actriţa Daniela Nane le cere parlamentarilor USR să renunţe la acest proiect de lege, atragând atenţia că homeopatia este o ştiinţă, iar astfel de tratamente sunt recunoscute şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Aud că un grup de parlamentari USR nu are altă treabă decât să propună un proiect de lege aberant. Tristețea este că oamenii ăștia au ajuns acolo și cu voturile noastre. Nu mi-am putut imagina că niște tineri școliți și onești pot face lucruri dintr-astea… Dragi deputați&senatori, homeopatia este știință, funcționează și ajută oamenii, indiferent de cât de înguști la minte și/ori de vânduți intereselor financiare farmaceutice ați fi dvs! Să vă fie rușine!

Numai o evoluție spirituală ne mai poate salva din noroiul politicii de azi…”, a scris Daniela Nane pe Facebook.

De altfel şi o petiţie cu titlul „Salvaţi homeopatia din România” a fost lansată în mediul online şi a strâns peste 1.700 de semnături.

Homeopatia este o metodă complementară de terapie recunoscută de OMS, practicată în întreaga lume de peste 200 de ani și a cărei eficiență este dovedită de numeroase studii științifice, (referințe pe www.homeopatie-srh.ro/?page_id=674, în articolul doctorului Adrian Dumitrescu, Despre cercetare în homeopatie), deși există și studii care o combat. In România, este practicată numai de medicii specialiști din diferite domenii și medicii dentiști, după absolvirea unui curs postuniversitar de doi ani avizat de Ministerul Sănătății, desfășurat în cadrul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar (curs la care iau parte și farmaciștii).
Medicamentele homeopatice sunt medicamente avizate în țara noastră de Agenția Naționala a Medicamentului, iar la nivel european de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Produsele/medicamentele homeopatice sunt reglementate prin următoarele directive ale Uniunii Europene:

– Directiva Parlamentului European și a Consiliului 2001/83/EC din 6 noiembrie 2001, Directive 2001/83/EC of the European Parliament and of the Council, of 6 November 2001 (la codul referitor la produsele medicinale pentru uz uman).

– Directiva 2003/63/EC, Directive 2003/63/EC care cuprind mențiuni specifice în legătură cu demonstrarea calității și siguranței produselor medicale homeopatice în Anexa I a directivei 2001/83/EC;

– Directiva 2004/27/EC a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004, Directive 2004/27/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 .

Statele membre ale UE au obligația, conform legislației UE, de a transpune dispozițiile privind medicamentele în legislația națională.

Recent, USR a propus un proiect de lege privind inscripționarea medicamentelor homeopatice, astfel încât pe etichete să apară următorul text: „Acest produs nu are efecte asupra sănătății”. De asemenea, inițiativa legislativă prevede că, în cazul publicității la aceste produse, în afara de a invitația de a citi instrucțiunile din prospect și de pe ambalaj, se va adăuga și o avertizare sonoră și scrisă: „Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății.”.

Protestăm împotriva proiectului de lege înițiat de USR, menit să discrediteze homeopatia și care reprezintă o gravă încălcare a drepturilor pacienților de a beneficia in cunoștință de cauză de o metodă care le-ar putea ameliora calitatea vieții și ar contribui la vindecare, o desconsiderare a numeroaselor evidențe științifice, precum și a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare”, se arată în textul petiţiei semnat de la dr. Ileana Rîndașu, Societatea Română de Homeopatie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe