Liderii PNL ar fi propus PSD o nouă variantă de comasare a alegerilor: europarlamentare la pachet cu alegerile locale, pe data de 9 iunie, scrie G4Media care citează surse politice.
Liderii PNL speră astfel că primarii PNL să se mobilizeze exemplar și pentru alegerile europarlamentare, nu doar pentru locale.
O decizie în acest sens nu a fost luată în coaliție. Soluția presupune devansarea alegerilor locale, al căror termen normal este în jur de 29 septembrie.
Liberalii cer cu disperare comasarea unor rânduri de alegeri pentru că le este teamă că primarii PNL se demobilizează la alegerile care nu au legătură directă cu funcțiile lor (europarlamentare și parlamentare).
Or, sondajele de opinie pentru europarlamentare arată acum că PNL e fie la egalitate cu AUR, fie chiar sub partidul extremist, ceea ce ar fi o mare problemă politică pentru conducerea partidului.
Astfel, cu o posibilă comasare a localelor cu europarlamentarele, liderii PNL mizează pe o creștere a scorului partidului față de AUR, care nu are rețele locale de primari, șefi de consilii județene, consilieri locali și județeni, potrivit surselor G4Media.
Cătălin Drulă, președintele USR, a susținut, marți, că PNL propune comasarea alegerilor strict din motive tactice, sperând să păcălească electoratul și să obțină mai multe voturi. În opinia lui Drulă, comasarea e „o mânărie, ca să folosesc un cuvânt neacademic”.
„Avem europarlamentarele pe 9 iunie, că sunt stabilite la nivel european. Localele au fost în 27 septembrie 2020, deci vor fi la sfârşit de septembrie. La parlamentare v-aţi dus vreodată să votaţi în iunie? Nu. Alegerile pentru Parlament sunt în noiembrie-decembrie, prezidenţialele cam în aceeaşi perioadă. Lucrurile sunt destul de clare, sunt şi decizii ale CCR”, a declarat Cătălin Drulă.
Acesta a mai susținut că alegerile nu trebuie comasate deoarece fiecare scrutin are specificul său și tratează anumite aspecte. De exemplu, la alegerile locale se discută despre problemele fiecărei comunități, iar la prezidențiale despre imaginea României și politica externă, căci aceasta e principala responsabilitate a președintelui.