Umili până la capăt! Nicolae Ciucă, indicații pentru eurodeputații români: Să nu fim vocali împotriva Olandei. Să nu le zicem nimic, așa e bine / Mesajul oficial: România, pregătită să adere la Schengen

Umili până la capăt! Nicolae Ciucă, indicații pentru eurodeputații români: Să nu fim vocali împotriva Olandei. Să nu le zicem nimic, așa e bine / Mesajul oficial: România, pregătită să adere la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, au discutat cu eurodeputații români, marți, la Bruxelles, context în care prim-ministrul liberal le-ar fi transmis „să nu fim vocali împotriva Olandei”, au declarat surse participante la întâlnire pentru G4Media.ro.

Nicolae Ciucă: Să nu fim vocali împotriva Olandei

„Să nu le zicem nimic, așa e bine. Și abia după 2023 să avem o altă abordare”, ar mai fi spus Nicolae Ciucă în discuția cu europarlamentarii.

Pe 20 octombrie, parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care prevede că țara nu ar trebui să voteze încă pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen – sau, altfel spus, să nu facă „niciun pas ireversibil” în legătură cu cele două candidaturi până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor” de către statele în cauză.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, le-ar fi spus eurodeputaților că „rezoluția de la Haga este o ușă deschisă” pentru România. Potrivit oficialului, rezoluția a fost cerută de premierul olandez Mark Rutte ca să nu fie solicitată de extremiști.

„Să îl lăsăm pe Rutte, să nu transformăm subiectul într-unul de politică internă în Olanda”, ar fi adăugat Bogdan Aurescu.

Cehia, ar fi dat asigurări Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu, va introduce subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului UE dacă România va solicita acest lucru. Cehia este țara care deține președinția Consiliului UE.

La nivel oficial, Guvernul României spunea că premierul a avut „o discuție foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opțiunea politică, avem în comun prioritățile României europene”.

„Așa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spațiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obținerea garanțiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susțină”, a mai declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicatul Guvernului.

Parlamentul European a adoptat – cu o majoritate covârșitoare – o rezoluție prin care solicită Consiliului UE să ia, până la sfârșitul anului, toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extinderea spațiului de liberă circulație trebuie votată în unanimitate în Consiliul UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`