Ungureanu: Suntem foarte buni la spionat. Românii, motivați de patriotism

Ungureanu: Suntem foarte buni la spionat. Românii, motivați de patriotism
Foto: evz.ro

În cadrul emisiunii „După 20 de ani”, transmise de Pro TV, directorul Serviciului de Informații Externe – SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că cei care lucrează în această instituţie sunt motivaţi de patriotism în primul rând, nu de salariu, menţionând totodată că „suntem foarte buni la spionat”.

Întrebat despre „cât de buni suntem la spionat”, Ungureanu a răspuns: „Buni, chiar foarte buni. Nu fac decât să citez ce spun alţii despre noi, pentru că nu vreau să fie o pledoarie pro-domo, mi-ar fi foarte simplu să spun că suntem excepţionali. Nu, sunt foarte multe lucruri de făcut, dar suntem într-adevăr foarte buni, şi ăsta este superlativul absolut”.

Ungureanu a afirmat că cei care lucrează în SIE sunt motivaţi de patriotism în primul rând, salariul nefiind un factor determinant, precizând de asemenea că există riscuri la care se supun ofiţerii SIE, inclusiv pierderea vieţii.

Potrivit directorului SIE, salariile în cadrul instituției nu depășesc 30 de milioane de lei

Ungureanu a adăugat că un spion respectă doar legile statului din care provine.

„Spionii nu sunt îngeri (…), sunt, de fapt, nişte infractori. Ştiu că sună prost, dar despre asta este vorba”, a spus Ungureanu, menţionând că există aspecte penale şi că scopul unei astfel de meserii este recoltarea de informaţii indiferent de mod.