Ursula von der Leyen, vizită la București. Președintele Comisiei Europene va semna simbolic Planul Național de Redresare și Reziliență

Ursula von der Leyen, vizită la București. Președintele Comisiei Europene va semna simbolic Planul Național de Redresare și Reziliență
Președintele Comisiei Europene, Ursrula von der Leyen, vine în vizită la București, unde urmează să semneze simbolic PNRR / Foto: Hepta.ro

Președintele Comisiei Europene, Ursul von der Leyen, vine la București, unde urmează să semneze simbolic Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin PNRR, țara noastră va primi peste 29 de miliarde de euro. Banii vor ajuta la refacerea economiei și la finanțarea unor proiecte mari de infrastructură sau din domeniile sănătății și digitalizării. Prima tranșă de bani ar urma să vină în noiembrie, potrivit premierului Florin Cîțu.

Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu prim-ministrul Florin Cîțu. La invitația premierului, fostul ministru Cristian Ghinea, cel care a avut misiunea să coordoneze PNRR-ul, va participa la întrevederile de azi.

Acesta a explicat, pentru un post de televiziune, că PNRR-ul s-ar putea împotmoli din cauza crizei politice pe care o traversează România.

Ursula von der Leyen ajunge luni la București

Președintele Comisiei Europene se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Florin Cîțu. La ora 16:00, Ursula von der Leyen va fi așteptată la Cotroceni de către șeful statului, urmând ca la ora 16:50 să se întâlnească cu premierul la Palatul Victoria.

Cei trei vor vizita Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, ce urmează să beneficieze de fonduri din partea NextGenerationEU.

Totodată, acolo va avea loc și o conferință de presă comună.

Prezentarea evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență

Vizita președintelui CE în România are ca scop și prezentarea evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență.

Tot în timpul acestei vizite, acesta urmează să fie semnal simbolic.

Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani.

România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR.

Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă”, declarat premierul Florin Cîțu, potrivit Agerpres.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost structurat pe 15 componente ce acoperă un număr de șase piloni astfel:

  • tranziţia verde;
  • transformarea digitală;
  • creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii;
  • coeziunea socială şi teritorială;
  • sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională;
  • politici pentru noua generaţie

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR-PLUS) va participa la întâlnire

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene va participa și el la întâlnirea cu Ursula von der Leyen de la București.

Premierul Cîțu mi-a propus să rămân ministru și am refuzat, ceea ce confirmă și el.
Toate zvonurile legate de presupuse negocieri sau posibilitatea de a reveni în guvern fără o refacere a coaliției din care să facă parte USR PLUS sunt fake news.

Am lucrat bine cu premierul și cu toți miniștrii din Guvern, nu e nici un secret. Obiectivul urmărit cu îndârjire a fost să avem un PNRR viabil, susținut de toată Coaliția. Am realizat acest obiectiv.

Pentru că PNRR este un plan de țară care va schimba România pentru generații. După ce vom fi construit autostrăzi și vom fi reîmpădurit România, vom putea spune că am fost acolo. Și USR PLUS a fost acolo.

Voi participa luni la întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, la invitația premierului și dupa consultări cu cei doi copreședinți ai USR PLUS. Pentru că PNRR este al României”, a transmis fostul ministrul, săptămâna trecută, pe Facebook.