USR avertizează: Importante companii de stat sunt pe cale de a fi readuse sub controlul politic și clientelar al PSD-ALDE

USR avertizează: Importante companii de stat sunt pe cale de a fi readuse sub controlul politic și clientelar al PSD-ALDE
Foto: dcnews.ro

USR avertizează că zeci de companii de stat vor fi readuse sub controlul politic și clientelar al PSD și ALDE prin votul dat de Senat asupra modificărilor la OUG 109/2011 referitoare la guvernanța corporativă.

Majoritatea PSD-ALDE a votat adoptarea unor excepții importante de la aplicarea regulilor de transparență în managementul companiilor de stat, impuse de OUG 109/2011 și Legea 111/2016.

Astfel, companii precum TAROM, Romarm, Avioane Craiova, Romaero, Complexul Energetic Oltenia și alte companii din industria de apărare sau 'companiile de apă' se întorc sub controlul numirilor politice directe, fără transparență și fără respectarea criteriilor de profesionalism, a transmis USR, printr-un comunicat.

Potrivit Uniunii, propunerea legislativă viza inițial doar Administrația Națională de Meteorologie, dar PSD și ALDE s-au folosit de acest prilej pentru a excepta zeci de companii de stat de la regulile guvernanței corporative.

”Este de așteptat în acest sens ca lista de excepții să fie în continuare suplimentată cu alte și alte companii de stat în Camera Deputaților, după bunul plac sau interesul particular al parlamentarilor PSD și ALDE. USR a votat împotriva acestor excepții atât în cadrul dezbaterilor din Comisiile de specialitate, dar și în plenul sesiunii de astăzi (marți — n.r.)”, mai avertizează USR-iștii.

În Senat, Uniunea Salvați România a votat împotrivă și va face același lucru și când inițiativa legislativă va ajunge în Camera Deputaților.

Tags: