Vasile Dîncu: Războiul hibrid este unul total și, fie că vrem, fie că nu vrem, nu are granițe. Există și atacuri cibernetice, și atacuri ideologice (VIDEO)

Vasile Dîncu: Războiul hibrid este unul total și, fie că vrem, fie că nu vrem, nu are granițe. Există și atacuri cibernetice, și atacuri ideologice (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Războiul hibrid este unul total, iar acest tip de război, fie că vrem, fie că nu vrem, nu are granițe, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, joi seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Există și atacuri cibernetice, și atacuri ideologice, spune Vasile Dîncu (MApN)

Întrebat dacă România e afectată de războiul informațional pe care îl desfășoară Federația Rusă și dacă săptămâna trecută anumite instituții au fost țintele unor atacuri cibernetice, ministrul a explicat: „Nu am primit semnale că ar fi fost vreun atac serios care să poată fi identificat ca fiind un atac din partea Rusiei, dar războiul holistic, războiul hibrid, cum spunem noi acum, este deja un război total”.

„Fie că vrem, fie că nu vrem, acest tip de război nu are granițe și au existat mai multe elemente aici care țin de războiul acesta, iar ceea ce face NATO acum, de exemplu, la viitorul Concept Strategic, ia în calcul tocmai această nouă realitate. Pentru că în Conceptul Strategic din 2010 nu erau trecute amenințările hibride, războiul electronic, atacurile cyber și alte lucruri”, a continuat Vasile Dîncu.

Referitor la atacurile cibernetice, el a spus: „Se întâmpla, astea probabil că sunt atacuri mici care vin dinspre fostul spațiu sovietic, nu au produs damage-uri (pagube, n.r.) instituționale importante, probabil n-au fost atacate instituțiile mari. Sunt atacate, sigur, instituții de un rang secundar, probabil, sau instituții ale administrației, sau firme, pentru că acest lucru există, este o practică. Nu am văzut o situație a atacurilor cibernetice, dar acestea există”.

„Există atacurile ideologice, care vin pe linia pe care a lansat-o Putin, aceea a descuraja pe cei din zonă care ar putea să dea ajutor ucrainenilor. Ați văzut că apar analiști care spun că România, sau Polonia poate să fie o victimă a unor atacuri din partea Rusiei, sunt atacuri legate de omogenitatea socială și de coeziunea socială. Asta se vede foarte bine”, a adăugat Vasile Dîncu, care a vorbit pe B1 TV și despre înzestrarea Armatei Române, dar și despre Grupul de Luptă NATO din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`