Probabil că Parlamentul României va aproba anul viitor creșterea bugetului dedicat apărării la 2,5% PIB, iar odată cu banii în plus pe care îi va primi sectorul în primul rând va fi majorat procentul din bugetul de înzestrare, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, marți, la Parlament.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat ce se poate fabrica în România și care sunt planurile de achiziție, având în vedere că ne-am asumat majorarea bugetului dedicat apărării la 2,5% din PIB, Vasile Dîncu a explicat: „Deocamdată ne-am propus, Președintele României a propus, probabil că în anul viitor Parlamentul va aproba această creștere din PIB. Există o listă de achiziții destul de lungă pe care o avem în programarea din documentul strategic Armata României 2040, asta înseamnă că avem un prag de raportare și de înzestrare în 2026, unul în 2032 și unul la final, în 2040”.
„Evident că, dacă vom avea bani în plus, în primul rând vom mări procentul din acest buget de înzestrare, este principalul lucru, și aici sigur că vom aduce și proiecte care trebuiau să înceapă, de exemplu, în 2027 sau în 2030, le vom aduce mai aproape dacă vom reuși”, a punctat ministrul.
Vasile Dîncu spune că există mai multe aspecte care trebuie luate în calcul.
„Contează ce sume vom avea și mai sunt niște lucruri care sunt importante, contează potențele pe care le are și le va avea în viitor, mai ales, industria noastră de apărare, pentru că în acest moment cel mai important lucru ar fi nu să cumpărăm totul din afară, ci mai degrabă să producem ce este mai mult în România, mai ales că astăzi nu se mai produc tehnologii noi în domeniul armamentului într-o singură țară, (ci) se produc printr-o coproducție în foarte multe țări, pentru fiecare din ceea ce este mai nou”, a adăugat oficialul.
El a vorbit și despre discuțiile cu omologii săi din Europa.
„Am discutat cu jumătate din miniștrii apărării din Europa în aceste patru luni de mandat, am discutat cu foarte mulți un lucru, construcția în România a unor elemente de apărare din domeniul muniții, chiar alte elemente ale sistemului nostru de apărare, prin joint venture-uri pe care să le facem în România să producem în România. Există chiar câțiva miniștri care mi-au spus următorul lucru, referindu-se la industria de apărare a lor: noi piață avem în acest moment, s-a deschis o oportunitate fantastică, ne interesează în primul rând să avem unde produce. Se deschide o epocă nouă pentru industria noastră de apărare”, a continuat ministrul.
Întrebat dacă e posibil ca în viitorul apropiat să fie deschise noi unități de fabricare de armament în România, Vasile Dîncu a susținut: „Sigur o să avem, cel puțin subansamble, vom avea producții de drone în România cu siguranță, vom avea producțiile de minisubmarine, vom avea producții legate de armament și în zona blindatelor cu siguranță”.
Întrebat în cât timp se va întâmpla acest lucru, el a completat: „Din anii care vin, doi-trei ani vom avea deja producție, am putea chiar mai repede să avem și există elemente care au început deja, elemente ale unor joint venture-uri făcute cu țări importante, Germania, Italia, Statele Unite, Israel. Avem deja unități care funcționează. Avem o parte din industria noastră de apărare, mai ales privată, care funcționează foarte bine și avem deja unități de mentenanță”.